gastro postao
Nesvakidašnji spoj kestena i slanine u okrepljujućoj kremastoj juhi
Jesenski, šumski plod kesten navikli smo kušati u raznoraznim slatkim kombinacijama, no on ima i svoju “slanu stranu”. Predlažemo da je upoznate kroz krem juhu, jednostavnu za pripremu, a nezaboravnu za stolom.
Krem juha od kestena ima osebujan i pun okus, te će se izvrsno uklopiti na svaki jesenski stol prije posluživanja glavnog obroka.
Evo recepta za pripremanje jednostavne i vrlo česte krem juhe od kestena poslužene s prepečenom pancetom i kockicama kruha.
Potrebno vam je:
- 150 g slanine
- 500 g kestena
- 1 mrkva
- peršin
- 1/2 korijena celera
- 1 ljubičasti luk
- 1 poriluk
- 2 režnja češnjaka
- 1 l povrtnog temeljca
- 200 ml kiselog vrhnja
- 1 žlica maslaca
- 2 kriške kruha
- 2 žlica maslinovog ulja
- papar
- sol
- muškatni oraščić
Priprema:
- Na malo maslinova ulja prepržite slaninu narezanu na tanke trakice dok ne postane hrskava, izvadite na kuhinjski ubrus da se ocijedi suvišna masnoća.
- Kruh narežite na kockice i popržite ga na malo maslinova ulja dok ne postane hrskav, ostavite na kuhinjskom ubrusu.
- Povrće (sve osim češnjaka) narežite na manje kockice te popržite na masnoći od pečenja slanine, zalijte povrtnim temeljcem i kuhajte 15 min.
- Na tavi rastopite dvije žličice maslaca, kratko popržite češnjak, dodajte kuhane kestene i polovicu svježeg peršinovog lista, posolite, popaprite te pirjajte 15 min.
- U kuhano povrće prebacite kestene, sve izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite na vatru, začinite s malo muškatnog oraščića, posolite, popaprite po ukusu. Kuhajte 2-3 min.
- Pri serviranju juhu posipajte s komadićima prepečene slanine, kockicama prepečenog kruha i svježe nasjeckanim peršinovim listom. Po želji dodajte kiselo vrhnje.