Recepti 18. siječnja 2023.

Juneća prsa u varivu - jelo koje se topi u ustima

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zimi ništa bolje ne krijepi od variva koja obiluju hranjivim tvarima i vitaminima, a topli zalogaji neodoljivo nas podsjećaju na djetinjstvo. Takva su i ova juneća prsa u varivu

Ima neke čarolije u dugom krčkanju mesa i slaganju variva tijekom zime. Osim što unose određenu dozu topline u naš dom, variva su posebno omiljena jer krijepe i dušu i tijelo. Naime, meso se nakon dugog krčkanja topi u ustima od mekoće, a povrće i začini daju mu karakterističan okus.

Juneća prsa posebno volimo u varivima, a ovaj put donosimo recepta s klasičnim zimskim povrćem - mrkvom, celerom, lukom keljom, nezaobilaznim krumpirom i finom aromom kumina. Uživaj u svakom okrepljujućem zalogaju!

 

Možda vas zanima... Pikantni gulaš idealna je opcija "na žlicu" u hladnim danima Recepti

 

Juneća prsa u varivu

Sastojci za 4 osobe:

  • 750 g junećih prsa
  • 4 mrkve
  • 2 glavice luka
  • ½ celerova korijena
  • ¼ glavice kelja
  • 1 poriluk
  • 500 g krumpira
  • 2 žlice repičina ulja
  • sol i papar
  • 1 žlica kumina
  • ½ l jušnog temeljca
  • 2 žlice sjeckanog peršina

Priprema:

  1. Meso nareži na kocke. Povrće i krumpir očisti i oguli te nareži na manje komade.
  2. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. U širokom loncu zagrij ulje pa poprži meso (u nekoliko porcija, ne sve odjednom). U vatrostalnu posudu slaži redove mesa, povrća i krumpira te svaki red začini solju, paprom i kuminom.
  3. Temeljac zakuhaj pa prelij sastojke. Lonac dobro zatvori i kuhaj u pećnici oko 90 minuta. Prije posluživanja sve izmiješaj, kušaj pa po potrebi još začini i pospi peršinom.

 

Možda vas zanima... Zvijezda (zagrebačkog) ručka je kuhana junetina Kolumne

 

Savjet više: Tvrda vs. mekana govedina

Najbolji komadi mesa za variva i gulaš su oni nemasni s visokom koncentracijom vezivnog tkiva bogatog kolagenom - poput mesa s lopatice, odnosno dijelova životinje koji imaju puno mišića, poput nogu. Tijekom dugog vremena kuhanja koje se koristi za pripremu gulaša, primjerice, proteini u vezivnom tkivu razgrađuju se u želatinu koja održava meso vlažnim i mekanim.

Mekani komadi mesa, poput goveđeg filea, bolji su za pečenje na roštilju ili pirjanje na ploči štednjaka na srednje jakoj vatri kratko vrijeme. Budući da su već mekani, dugotrajno kuhanje mekih komada će isušiti takvo meso.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.