Ima neke čarolije u dugom krčkanju mesa i slaganju variva tijekom zime. Osim što unose određenu dozu topline u naš dom, variva su posebno omiljena jer krijepe i dušu i tijelo. Naime, meso se nakon dugog krčkanja topi u ustima od mekoće, a povrće i začini daju mu karakterističan okus.
Juneća prsa posebno volimo u varivima, a ovaj put donosimo recepta s klasičnim zimskim povrćem - mrkvom, celerom, lukom keljom, nezaobilaznim krumpirom i finom aromom kumina. Uživaj u svakom okrepljujućem zalogaju!
Juneća prsa u varivu
Sastojci za 4 osobe:
- 750 g junećih prsa
- 4 mrkve
- 2 glavice luka
- ½ celerova korijena
- ¼ glavice kelja
- 1 poriluk
- 500 g krumpira
- 2 žlice repičina ulja
- sol i papar
- 1 žlica kumina
- ½ l jušnog temeljca
- 2 žlice sjeckanog peršina
Priprema:
- Meso nareži na kocke. Povrće i krumpir očisti i oguli te nareži na manje komade.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. U širokom loncu zagrij ulje pa poprži meso (u nekoliko porcija, ne sve odjednom). U vatrostalnu posudu slaži redove mesa, povrća i krumpira te svaki red začini solju, paprom i kuminom.
- Temeljac zakuhaj pa prelij sastojke. Lonac dobro zatvori i kuhaj u pećnici oko 90 minuta. Prije posluživanja sve izmiješaj, kušaj pa po potrebi još začini i pospi peršinom.
Savjet više: Tvrda vs. mekana govedina
Najbolji komadi mesa za variva i gulaš su oni nemasni s visokom koncentracijom vezivnog tkiva bogatog kolagenom - poput mesa s lopatice, odnosno dijelova životinje koji imaju puno mišića, poput nogu. Tijekom dugog vremena kuhanja koje se koristi za pripremu gulaša, primjerice, proteini u vezivnom tkivu razgrađuju se u želatinu koja održava meso vlažnim i mekanim.
Mekani komadi mesa, poput goveđeg filea, bolji su za pečenje na roštilju ili pirjanje na ploči štednjaka na srednje jakoj vatri kratko vrijeme. Budući da su već mekani, dugotrajno kuhanje mekih komada će isušiti takvo meso.