Recepti Promjena počinje u tvojoj kuhinji 27. listopada 2023.

Kako smanjiti bacanje hrane u kuhinji i čuvati budžet, ali i okoliš?

foto: Pexels

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
U današnjem svijetu gdje obilje hrane izgleda kao neiscrpna riznica, lako je zaboraviti koliko je važno odgovorno pristupiti kupovini, pripremi i skladištenju namirnica kako bismo smanjili bacanje hrane. Kroz nekoliko ključnih koraka možeš znatno doprinijeti očuvanju resursa i smanjenju ekološkog otiska.

Bacanje hrane postalo je ozbiljan globalni problem, no dobra vijest je da već u vlastitoj kuhinji možemo djelovati kako bismo riješili ovaj problem. U nastavku ćemo ti otkrit nekoliko korisnih savjeta koji će ti pomoći smanjiti količinu bačene hrane i sačuvati okoliš, a također i smanjiti troškove kupovine. 

Kupovina hrane

Kupovina namirnica često zvuči kao rutinska obaveza koju svakodnevno obavljamo, no malo razmišljamo o utjecaju koji ta aktivnost ima na okoliš i na naš kućni budžet. Kako bismo smanjili bacanje hrane, važno je promišljeno pristupiti kupovini hrane. Evo nekoliko korisnih savjeta kako to postići:

  • Planiraj unaprijed - Prije nego kreneš u kupovinu, sastavi popis namirnica koje ti stvarno trebaju. Ovo jednostavno pravilo pomaže izbjeći impulzivne kupovine i gomilanje nepotrebnih zaliha koje bi se mogle pokvariti prije nego što ih iskoristimo. Također, pomaže ti da ostaneš usmjerena na kupovinu onoga što stvarno trebaš, smanjujući rizik od prekomjerne potrošnje.
  • Kupuj sezonski -  Odabir voća i povrća koje je trenutno u sezoni osigurava svježinu i izvrsnu kvalitetu namirnica. Osim toga, sezonski proizvodi često su povoljniji, podržavaju lokalne poljoprivrednike i smanjuju emisiju CO2 povezanu s transportom hrane. Isprobaj raznovrsne recepte kako bi se bolje prilagodila promjenjivim sezonskim ponudama.
  • Prati rok trajanja - Obrati pozornost na deklaracije proizvoda. Kupuj namirnice s duljim rokom trajanja kako bi imala dovoljno vremena da ih iskoristiš. Također, važno je pridržavati se principa "prvo unutra, prvo van" kako bi koristila starije namirnice prije nego što se okreneš novima. Na taj način smanjuješ rizik od zaboravljanja i propadanja starijih namirnica u kutovima smočnice ili hladnjaka.
  • Smanji upotrebu plastike - Pri kupovini biraj proizvode u ekološki prihvatljivim ambalažama ili razmisli o korištenju vlastitih spremnika. Smanjenjem upotrebe plastike ne samo da čuvaš okoliš, nego i smanjuješ količinu otpada u svom domu, a možeš i prilagoditi količinu namirnica koju kupuješ svojim potrebama. Uz malo kreativnosti, možeš pronaći alternative za jednokratnu plastiku koja će ti olakšati usvajanje održivih navika u kupovini.

 | Author: Pexels foto: Pexels

Priprema hrane

Kuhanje može biti kreativan i ispunjavajući proces, ali isto tako može dovesti do velikog bacanja hrane. Priprema hrane je ključna faza u smanjenju bacanja hrane jer osim zbog isteka roka trajanja, najviše hrane bacimo ako se ne pridržavamo ovih uputa.

  • Osmisli obroke oko namirnica koje imaš doma -  Osmišljavanje obroka s preostalim namirnicama može spriječiti bacanje hrane. Koristi ostatak povrća ili mesa iz prethodnih obroka kako bi pripremila nova i ukusna jela. Primjerice, ostatke pečene piletine lako možeš pretvoriti u slasni sendvič ili dodati gustoj juhi po izboru, a od kostiju koje ostaju nakon filetiranja skuhaj finu pileću juhu.
  • Korištenje svih dijelova namirnica - Mnoge namirnice, poput korijena peršina ili kore citrusa, često se bacaju, iako su bogate okusom i hranjivim tvarima. Iskoristi ove dijelove za pripremu juha, umaka ili dodatke jelima. Na primjer, korica limuna može poslužiti kao aromatičan dodatak raznim jelima, a ostaci povrća lako mogu postati povrtni temeljac.
  • Smanji porcije - Jedan od najčešćih razloga za bacanje hrane su prevelike porcije. Primjerice, lako je skuhati previše riže ili tjestenine, posebno ako kuhaš za jednu osobu. Poslužuj manje porcije kako bi izbjegla bacanje nepojedene hrane. Zato je uvijek dobro znati za koliko osoba pripremaš obrok, posebno kada organiziraš proslavu.
  • Budi kreativna - Ako ti neka namirnica nedostaje za pripremu recepta, nauči kako ju zamijeniti sličnom. Također pretraži internet u potrazi za novim i zanimljivim receptima koji koriste namirnice koje već imaš u hladnjaku ili smočnici. Još jedan način kako možeš spasiti namirnice od propadanja je da naučiš kako im dati novu svježinu. Mekane i naborane mrkve, primjerice, možeš potopiti u vodu i brzo će ponovno postati hrskave, a začine koji su izgubili svježinu "aktiviraj" tako što ćeš ih popržiti na malo ulja.

 | Author: Pexels foto: Pexels

Skladištenje hrane

Pravilno skladištenje hrane igra značajnu ulogu u očuvanju svježine namirnica i sprječavanju njihovog propadanja. Nauči kako organizirati svoje kuhinjske zalihe tako da traju duže i sigurno ćeš smanjiti količinu bačene hrane.

  • Pametno odaberi posude - Hranu koju želiš skladištiti zamotaj ili spremi u hermetički zatvorene posude kako bi spriječila ulazak zraka i produljila njezinu svježinu. To je ključno za očuvanje okusa i kvalitete hrane. Na primjer, svježa salata koja se čuva u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku uz dodatak papirnatog ručnika može ostati svježa i hrskava dulje vrijeme, a suhe namirnice poput brašna ili riže će biti sigurne od pojave nametnika i kvarenja ako ih držiš u staklenim posudama s poklopcem.
  • Prilagodi temperaturu - Skladištenje hrane na pravoj temperaturi ključno je za očuvanje svježine. Hladnjak i zamrzivač trebaju biti postavljeni na odgovarajuće temperature kako bi namirnice ostale sigurne za konzumaciju, a paziti treba i u koji dio hladnjaka spremaš koje namirnice. Isto vrijedi i za hranu koja se skladišti izvan hladnjaka, a paziti treba i je li izložena svjetlosti.
  • Rotiraj namirnice - Kako bi osigurala da se starije namirnice prvo koriste, postavi ih bliže prednjem dijelu police, a novije stavi pozadi. Ovaj jednostavan sustav organizacije pomaže ti iskoristiti sve namirnice prije nego istekne njihov rok trajanja. Na primjer, konzerve graha koje si kupila prije nekoliko mjeseci trebale bi se nalaziti bliže prednjem dijelu police kako bi ih prije upotrijebila.
  • Nauči konzervirati hranu - Gotovo sve povrće se može ukiseliti, a od većine vrsta voća se lako priprema džem. Za džem možeš iskoristiti i voće koje je postalo mekano i ne želiš ga jesti sirovo, a pripremom zimnice ćeš voće i povrće jedne sezone moći jesti i tijekom ostalih.

 | Author: Pexels foto: Pexels

Diners Club International pokrenuo je inicijativu Together for Change, globalni program društveno odgovornog poslovanja, u okviru kojeg se i u Hrvatskoj pokreću različite akcije.
Vjerujemo da svatko od nas može učiniti razliku i pokrenuti dobre promjene, a zajedničkom snagom i utjecajem možemo ostaviti konkretan i vidljiv trag – jer kad svi djelujemo lokalno, svijet se pozitivno mijenja globalno.
Pridružite se i vi mudrim odnosom prema hrani i budite s nama dio promjene!

#TogetherForChange

Diners Club.
Pametniji način plaćanja.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.