Recepti Desert 01. prosinca 2025.

Torta Matilda je slatki hit zagrebačkog adventa

Desert
40 MIN
30 MIN
14
SREDNJE
matilda torta
Čokoladna torta Matilda
foto: Or Cohen, © Rich And Delish/Pinterest
Matilda čokoladna torta je desert koji osvaja na prvi zalogaj, a trenutačno je veliki hit na zagrebačkom adventu. Donosimo genijalan recept!

Čokoladna torta Matilda ovih je dana osvojila zagrebački advent - na omiljenom Fuliranju nudi je genijalan mladi slastičar Juraj Klepić na svojoj kućici Gdje je Jura, i to u posebno dekadentnom izdanju - prelivenu ekstra čokoladnim umakom.

Čokoladna torta Matilda jedan je od onih deserata koji izgledaju impresivno, a zapravo se pripremaju iznenađujuće jednostavno. Riječ je o sočnoj, bogatoj torti intenzivne čokoladne arome, savršenoj za rođendane, posebne prilike ili za one trenutke kad jednostavno trebaš mali čokoladni bijeg od stvarnosti.

fuliranje 2025., tasting | Author: Emina Basara Čokoladna torta Matilda - verzija slastičara Jurja Klepića foto: Emina Basara

Čokoladna torta Matilda je mekana, raskošna i neodoljiva

Ova torta je mekana, raskošna i neodoljiva – ova torta vrlo lako postaje stalni gost u svakom kuhinjskom repertoaru. A ako si ljubitelj/ica čokolade u stalnoj potrazi za desertom koji doista pruža osjećaj potpune čokoladne sreće, čokoladna torta Matilda pravi je pogodak.

Ovo je torta koja spaja sočno tijesto, duboku čokoladnu aromu i savršenu kremastu fudge glazuru zbog koje svako serviranje izgleda kao mala čokoladna ceremonija.

Baš kao i u omiljenom filmu "Matilda" iz 1996. godine ova je torta bogata, raskošna i neodoljiva. Posljednjih godina neprikosnoveno vlada društvenim mrežama, a sada je i jedna od slatkih zvijezda zagrebačkog adventa.

Svaki zalogaj čokoladne torte Matilda djeluje kao topao, utješan zagrljaj, s diskretnom notom kave koja samo pojačava čokoladni doživljaj, bez da preuzme glavnu riječ. Vjeruj, jednom kad je isprobaš, čokoladna torta Matilda postat će tvoj adut za sve proslave… i sve one dane kad treba malo čokoladne radosti na žlicu. 🍫✨

Recept za čokoladnu tortu Matilda je u nastavku, a pronašli smo ga na blogu Rich and Delish.

matilda torta | Author: Or Cohen, © Rich And Delish/Pinterest Čokoladna torta Matilda foto: Or Cohen, © Rich And Delish/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Čokoladna torta Matilda
40 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
14
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
  • Oštro brašno 325 g
  • Šećer 350 g
  • Prašak za pecivo 2 žličica
  • Soda bikarbona 1 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Kakao prah 65 g
  • Suncokretovo ulje 165 ml
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Jaje 3 kom
  • Mlaćenica 165 ml
  • Kava 250 ml
ČOKOLADNI FUDGE
Sastojci
  • Maslac 315 g
  • Tamna čokolada 400 g
  • Kakao prah 80 g
  • Slatko vrhnje 330 ml
  • Šećer u prahu 150 g
  • Sol 1 žličica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva i prirpemi 2 kalupa za torta promjera oko 20 cm (ili koristi jedan pa peci u njemu dva biskvite ili pak ispeci jedan debeli biskvit pa ga prereži na pola). Kalupe obloži papirom za pečenje.


  2. U veliku zdjeu za miksanje dodaj brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, prosijani kakoa prah te sve dobro promiješaj pjenjačom.


  3. Dodaj mlaćenicu, suncokretovo ulje, ekstrakt vanilije i jaja - miksaj dok ne dobiješ jednoličnu, glatku smjesu.


  4. Dodaj vruću kavu i miksaj dalje dok se sve ne sjedini. Tijesto treba biti dosta tekuće i glatko, ne smije biti grudica od brašna.


  5. Razdijeli mješavinu u 2 kalupa i peci 25-30 minuta.


  6. Pusti da se biskviti potpuno ohlade dok ih ne premažeš čokoladnom fudge kremom.


  7. Napravi čokoladnu fudge kremu: u posudu koja ide na vatru stavi maslac, slatko vrhnje, tamnu čokoladu, prosijani kakoa prah i sol. Zagrijavaj na srednjoj vatri, uz stalno miješanje, dok se sve ne rastopi i sjedini.


  8. Prelij smjesu u pleh da se brže i lakše ohladi. Prekrij plastičnom folijom koju treba pritsnuti direktno na vrh kreme kako se ne bi tijekom hlađenja stvorila korica.

    Neka se prvo hladi na sobnoj tempperaturi oko 30 minuta, a potom u hladnjaku još 1-2 sata.


  9. Čokoladnu fudge kremu iizvadi iz hladnjaka te 1/3 premaži preko prvog biskvita, stavi na njega drugi biskvit i potom ostatkom kreme premaži cijelu tortu. Poigraj se dekoracijama (kremu, ili njezin dio, može istisnuti kroz razne nastavke za slastičarsku vrećicu)


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

713 kcal

35 %

MASTI

51,00 g

70 %

KOLESTEROL

0,11 g

0 %

UH

71,00 g

25 %

PROTEINI

8,00 g

16 %

Jako je važno da jaja za ovaj biskvit budu sobne temperature. Tako će biskvit biti homogeniji i ispeći će se jednoličnije.

Isprobaj i ove čokoladne divote, neće ti biti žao...

Čarobna zimska torta od čokolade i lješnjaka Možda vas zanima... Čarobna zimska torta od čokolade i lješnjaka Recepti čokoladna torta Možda vas zanima... Imamo genijalan recept za najsočniju čokoladnu tortu Recepti Čokoladna torta Možda vas zanima... Čokoladna torta koju sigurno nećeš raditi samo jednom Kolumne Nar i čokolada – slatka priča kojoj nitko ne može odoljeti Možda vas zanima... Nar i čokolada – slatka priča kojoj nećeš odoljeti Recepti Čokoladna torta Možda vas zanima... Prefina čokoladna torta bez brašna od samo 4 sastojka Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.