Matilda čokoladna torta je desert koji osvaja na prvi zalogaj, a trenutačno je veliki hit na zagrebačkom adventu. Donosimo genijalan recept!
Čokoladna torta Matilda ovih je dana osvojila zagrebački advent - na omiljenom Fuliranju nudi je genijalan mladi slastičar Juraj Klepić na svojoj kućici Gdje je Jura, i to u posebno dekadentnom izdanju - prelivenu ekstra čokoladnim umakom.
Čokoladna torta Matilda jedan je od onih deserata koji izgledaju impresivno, a zapravo se pripremaju iznenađujuće jednostavno. Riječ je o sočnoj, bogatoj torti intenzivne čokoladne arome, savršenoj za rođendane, posebne prilike ili za one trenutke kad jednostavno trebaš mali čokoladni bijeg od stvarnosti.
Čokoladna torta Matilda je mekana, raskošna i neodoljiva
Ova torta je mekana, raskošna i neodoljiva – ova torta vrlo lako postaje stalni gost u svakom kuhinjskom repertoaru. A ako si ljubitelj/ica čokolade u stalnoj potrazi za desertom koji doista pruža osjećaj potpune čokoladne sreće, čokoladna torta Matilda pravi je pogodak.
Ovo je torta koja spaja sočno tijesto, duboku čokoladnu aromu i savršenu kremastu fudge glazuru zbog koje svako serviranje izgleda kao mala čokoladna ceremonija.
Baš kao i u omiljenom filmu "Matilda" iz 1996. godine ova je torta bogata, raskošna i neodoljiva. Posljednjih godina neprikosnoveno vlada društvenim mrežama, a sada je i jedna od slatkih zvijezda zagrebačkog adventa.
Svaki zalogaj čokoladne torte Matilda djeluje kao topao, utješan zagrljaj, s diskretnom notom kave koja samo pojačava čokoladni doživljaj, bez da preuzme glavnu riječ. Vjeruj, jednom kad je isprobaš, čokoladna torta Matilda postat će tvoj adut za sve proslave… i sve one dane kad treba malo čokoladne radosti na žlicu. 🍫✨
Recept za čokoladnu tortu Matilda je u nastavku, a pronašli smo ga na blogu Rich and Delish.
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva i prirpemi 2 kalupa za torta promjera oko 20 cm (ili koristi jedan pa peci u njemu dva biskvite ili pak ispeci jedan debeli biskvit pa ga prereži na pola). Kalupe obloži papirom za pečenje.
U veliku zdjeu za miksanje dodaj brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, prosijani kakoa prah te sve dobro promiješaj pjenjačom.
Dodaj mlaćenicu, suncokretovo ulje, ekstrakt vanilije i jaja - miksaj dok ne dobiješ jednoličnu, glatku smjesu.
Dodaj vruću kavu i miksaj dalje dok se sve ne sjedini. Tijesto treba biti dosta tekuće i glatko, ne smije biti grudica od brašna.
Razdijeli mješavinu u 2 kalupa i peci 25-30 minuta.
Pusti da se biskviti potpuno ohlade dok ih ne premažeš čokoladnom fudge kremom.
Napravi čokoladnu fudge kremu: u posudu koja ide na vatru stavi maslac, slatko vrhnje, tamnu čokoladu, prosijani kakoa prah i sol. Zagrijavaj na srednjoj vatri, uz stalno miješanje, dok se sve ne rastopi i sjedini.
Prelij smjesu u pleh da se brže i lakše ohladi. Prekrij plastičnom folijom koju treba pritsnuti direktno na vrh kreme kako se ne bi tijekom hlađenja stvorila korica.
Neka se prvo hladi na sobnoj tempperaturi oko 30 minuta, a potom u hladnjaku još 1-2 sata.
Čokoladnu fudge kremu iizvadi iz hladnjaka te 1/3 premaži preko prvog biskvita, stavi na njega drugi biskvit i potom ostatkom kreme premaži cijelu tortu. Poigraj se dekoracijama (kremu, ili njezin dio, može istisnuti kroz razne nastavke za slastičarsku vrećicu)
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
713 kcal
35 %
MASTI
51,00 g
70 %
KOLESTEROL
0,11 g
0 %
UH
71,00 g
25 %
PROTEINI
8,00 g
16 %
Jako je važno da jaja za ovaj biskvit budu sobne temperature. Tako će biskvit biti homogeniji i ispeći će se jednoličnije.
Isprobaj i ove čokoladne divote, neće ti biti žao...