Ovaj desert je savršena kombinacija kremaste teksture, bogatih okusa i jednostavne pripreme. Uživaj u svakom zalogaju i oduševi goste posebnim slatkim užitkom!
Kombinacija hladne kave, slatkog karamela i nježne kreme savršeno se uklapa u ovu verziju klasične panna cotte. Inspirirana popularnim napitkom iz Starbucksa, ova panna cotta spaja baršunastu teksturu s laganom, prozračnom pjenom i daškom soli koja pojačava okuse. Svaka žlica donosi savršen spoj slatkog, slanog i kremastog.
Priprema je jednostavna i ne zahtijeva puno vremena, ali ključni korak je strpljenje – smjesa mora odležati u hladnjaku nekoliko sati kako bi postigla savršenu čvrstoću i teksturu. Bez obzira na to poslužuješ li je kao desert nakon večere ili jednostavno uživaš u njoj uz popodnevnu kavu, ova verzija panna cotte sigurno će oduševiti svakoga tko je proba.
Umak od karamela
foto: Margaret Jaszowska/Unsplash
Savjeti za savršenu panna cottu
Ako se panna cotta ne stegne kako treba, važno je osigurati da je želatina pravilno hidratizirana i da se potpuno otopila u toploj smjesi. Pazi da smjesa ne prokuha jer previsoka temperatura može oslabiti djelovanje želatine.
Također, panna cotti može trebati više od 4 sata hlađenja kako bi postigla savršenu čvrstoću.
Ne gasi ekran dok kuham
Panna cotta s pjenom od karamela
5 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
PANNA COTTA
Sastojci
Mlijeko
0,75
šalica
Želatina
2
žličica
Slatko vrhnje
1
šalica
Šećer
0,25
šalica
Kava
0,25
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sol
0,12
žličica
Postupak
U malu zdjelu ulij mlijeko i zagrij u mikrovalnoj pećnici 20 sekundi dok ne postane mlako.
Pospi želatinu po površini mlijeka i ostavi da nabubri 10 minuta.
U mali lonac na srednje jakoj vatri dodaj slatko vrhnje i šećer.
Miješaj dok se šećer ne otopi, zatim makni s vatre. Smjesa ne smije zakuhati.
Dodaj nabubrenu želatinu, hladnu kavu, vaniliju i sol u toplu kremastu smjesu te sve dobro izmiješaj.
Smjesu ulij u posudice za posluživanje i ostavi u hladnjaku najmanje 4 sata, dok se ne stegne.
HLADNA PJENA OD KARAMELE
Sastojci
Slatko vrhnje
1
šalica
Karamel umak
0,25
šalica
Cvijet soli
Postupak
Kada je panna cotta spremna za posluživanje, pripremi hladnu pjenu. U zdjelu dodaj slatko vrhnje i karamel umak.
Miksaj električnim mikserom ili ručno dok ne dobiješ meke vrhove. Smjesa treba biti prozračna, ali ne previše čvrsta.
Pjenu pažljivo rasporedi na ohlađenu panna cottu.
Pospi s malo cvijeta soli i posluži.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
532 kcal
26 %
MASTI
44,40 g
61 %
KOLESTEROL
0,13 g
0 %
UH
29,90 g
10 %
PROTEINI
6,10 g
12 %
Ako ti ostane višak višak karamel pjene, iskoristi je za prelijevanje hladne kave, tople čokolade ili sladoleda.