Recepti Desert 27. siječnja 2025.

Kao iz Starbucksa - panna cotta s pjenom od karamela

Desert
5 MIN
0 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Panna cotta s pjenom od karamela
Panna cotta s pjenom od karamela
foto: Freepik
Ovaj desert je savršena kombinacija kremaste teksture, bogatih okusa i jednostavne pripreme. Uživaj u svakom zalogaju i oduševi goste posebnim slatkim užitkom!

Kombinacija hladne kave, slatkog karamela i nježne kreme savršeno se uklapa u ovu verziju klasične panna cotte. Inspirirana popularnim napitkom iz Starbucksa, ova panna cotta spaja baršunastu teksturu s laganom, prozračnom pjenom i daškom soli koja pojačava okuse. Svaka žlica donosi savršen spoj slatkog, slanog i kremastog.

Priprema je jednostavna i ne zahtijeva puno vremena, ali ključni korak je strpljenje – smjesa mora odležati u hladnjaku nekoliko sati kako bi postigla savršenu čvrstoću i teksturu. Bez obzira na to poslužuješ li je kao desert nakon večere ili jednostavno uživaš u njoj uz popodnevnu kavu, ova verzija panna cotte sigurno će oduševiti svakoga tko je proba.

Panna cotta s pjenom od karamela | Author: Margaret Jaszowska/Unsplash Umak od karamela foto: Margaret Jaszowska/Unsplash

Savjeti za savršenu panna cottu

Ako se panna cotta ne stegne kako treba, važno je osigurati da je želatina pravilno hidratizirana i da se potpuno otopila u toploj smjesi. Pazi da smjesa ne prokuha jer previsoka temperatura može oslabiti djelovanje želatine.

Također, panna cotti može trebati više od 4 sata hlađenja kako bi postigla savršenu čvrstoću.

Ne gasi ekran dok kuham

Panna cotta s pjenom od karamela
5 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
PANNA COTTA
Sastojci
  • Mlijeko 0,75 šalica
  • Želatina 2 žličica
  • Slatko vrhnje 1 šalica
  • Šećer 0,25 šalica
  • Kava 0,25 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Sol 0,12 žličica
Postupak
  1. U malu zdjelu ulij mlijeko i zagrij u mikrovalnoj pećnici 20 sekundi dok ne postane mlako.


  2. Pospi želatinu po površini mlijeka i ostavi da nabubri 10 minuta.


  3. U mali lonac na srednje jakoj vatri dodaj slatko vrhnje i šećer.


  4. Miješaj dok se šećer ne otopi, zatim makni s vatre. Smjesa ne smije zakuhati.


  5. Dodaj nabubrenu želatinu, hladnu kavu, vaniliju i sol u toplu kremastu smjesu te sve dobro izmiješaj.


  6. Smjesu ulij u posudice za posluživanje i ostavi u hladnjaku najmanje 4 sata, dok se ne stegne.


HLADNA PJENA OD KARAMELE
Sastojci
  • Slatko vrhnje 1 šalica
  • Karamel umak 0,25 šalica
  • Cvijet soli
Postupak
  1. Kada je panna cotta spremna za posluživanje, pripremi hladnu pjenu. U zdjelu dodaj slatko vrhnje i karamel umak.


  2. Miksaj električnim mikserom ili ručno dok ne dobiješ meke vrhove. Smjesa treba biti prozračna, ali ne previše čvrsta.


  3. Pjenu pažljivo rasporedi na ohlađenu panna cottu.


  4. Pospi s malo cvijeta soli i posluži.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

532 kcal

26 %

MASTI

44,40 g

61 %

KOLESTEROL

0,13 g

0 %

UH

29,90 g

10 %

PROTEINI

6,10 g

12 %

Ako ti ostane višak višak karamel pjene, iskoristi je za prelijevanje hladne kave, tople čokolade ili sladoleda.

Isprobaj kavu i na ove načine!

Kava sa šlagom i mentom Možda vas zanima... Kava sa šlagom i mentom za savršen zimski ugođaj Recepti Savršeno kremasta kava s indijskim oraščićima Možda vas zanima... Savršeno kremasta kava s indijskim oraščićima Recepti Mocha cola Možda vas zanima... MOCHA COLA Kremast i pjenušav napitak iz Brazila Recepti Espresso tonik kava Možda vas zanima... 3 prefina napitka od kave koje moraš isprobati Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.