Recepti 08. prosinca 2016.

Karamelizirana butternut tikva s pestom od lješnjaka

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljena narančasta tikva bit će sjajan prilog kakav zasigurno još niste probali

Jednostavna za pripremu, začinjena nekim potpuno drugačijim pestom od ricotte, lješnjaka i kadulje, ova butternut tikva bit će sjajan prilog različitim mesnim jelima. Složit će se s pilećim i svinjskim odrescima i pečenjima, a možete je poslužiti i samu kao dio predjela ili pak nasjeckati na manje komadiće i ubaciti u salatu s finim dressingom od pesta.

Potrebno vam je:

  • 7 žlica maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • 3 žlice lješnjaka
  • 3 žlice ricotte
  • 1 butternut tikva
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • Nekoliko listića kadulje
  • Prstohvat kajenskog papra

Priprema:

  1. Butternut tikvu ogulite pa je očistite od sjemenki.
  2. Prerežite je na pola tako da dobijete polumjesece.
  3. Premažite je maslinovim uljem, dodajte soli, šećera i kajenski papar.
  4. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 10 do 15 minuta dok se ne karamelizira.
  5. Okrenite komade tikve pa ih ispecite i s druge strane.
  6. Dok se tikva peče, zagrijte 3 žlice maslinovog ulja, dodajte kadulju i protisnuti češnjak u manjoj posudici pa kuhajte dok se na ulju ne počnu pojavljivati mjehurići.
  7. Maknite s vatre.
  8. Češnjak ubacite u blender pa mu dodajte lješnjake i zajedno ih usitnite.
  9. Pomiješajte sve sastojke, dodajte ricottu koju ste usitnili pa dobro pomiješajte.
  10. Kada tikva postane mekša, izvadite je iz pećnice i premažite pestom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.