Recepti Božić 16. prosinca 2025.

Keksići s cimetom i pekan orasima savršeni za dijeljenje

Božić
105 MIN
45 MIN
80
SREDNJE
keksi s cimetom i pekan orasima
Keksi s cimetom i pekan orasima
foto: Dinner With Julie/Pinterest
Blagdani znače okupljanje, dijeljenje, sitne geste koje govore više od riječi. Upravo za to su stvoreni ovi keksići s cimetom i pekan orasima

Keksi s cimetom i pekan orasima nisu brzi desert nego traže vrijeme. Ali nećeš požaliti. Miješaju se dvije boje, dvije teksture, dva okusa...

Spajaju se u spiralu, okreću, hlade, režu i peku. Svijetli i tamni sloj rade se odvojeno, svaki sa svojim notama: jedan limunast i blag, drugi zagasit, začinjen. Spajaju se pred kraj, uvijeni u spiralu i uvaljani u pekan orahe.

Možda vas zanima... Cimet ove slastice čini još boljima - isprobaj ih sve! Recepti

Pripremi ih unaprijed

Svi znamo kako blagdani mogu biti užurbani i stresni. Upravo zato je dobro imati zbirku recepata kolača koje možeš napraviti unaprijed. U ovom slučaju, tijesto možeš zamrznuti i ispeći kad ti zatreba. Napravi ga do trećeg koraka i čuvaj u zamrzivaču do 3 mjeseca.

Keksi s cimetom i pekan orasima  idealni su za Božić, a mi ti donosimo odličan, provjeren recept!

keksi s cimetom i pekan orasima | Author: Dinner With Julie/Pinterest Keksi s cimetom i pekan orasima foto: Dinner With Julie/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Keksići s cimetom i pekan orasima
105 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
80
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 2 šalica
  • Oštro brašno 1 šalica
  • Prašak za pecivo 1,25 žličica
  • Sol 0,25 žličica
  • Maslac 250 g
  • Šećer 0,50 šalica
  • Jaje 2 kom
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Tamni smeđi šećer 0,50 šalica
  • Cimet 1 žličica
  • Pekan orasi 1 šalica
Postupak
  1. U srednjoj zdjeli pjenjačom pomiješajte glatko brašno, integralno pšenično brašno, prašak za pecivo i sol.


  2. U velikoj zdjeli miksajte 1/2 šalice maslaca (125 g) i kristal šećer električnim mikserom na velikoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte 1 jaje i 1 žličicu vanilije. Miksajte dok ne postane glatko.

    Uz mikser postavljen na malu brzinu postupno dodajte 1 i 1/2 šalice mješavine brašna, miksajući samo dok se ne sjedini. Tijesto prebacite na list plastične folije i oblikujte u valjak duljine oko 25 cm. Zamotajte i stavite u hladnjak.


  3. Očistite zdjelu za miješanje. U njoj miksajte preostalih 1/2 šalice maslaca (125 g) i smeđi šećer na velikoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte preostalo jaje i 1 žličicu vanilije. Miksajte dok ne postane glatko.

    Uz miksanje na maloj brzini postupno dodajte preostalu mješavinu brašna i cimet, miksajući samo dok se ne sjedini. Tijesto prebacite na list plastične folije i oblikujte u valjak duljine 25 cm. Zamotajte i stavite u hladnjak na 30 minuta.


  4. Kada su oba tijesta ohlađena, svaki valjak uzdužno prerežite na pola. Radeći s jednim dijelom tijesta od vanilije i jednim dijelom tijesta s cimetom, svako razvaljajte u dugu traku debljine oko 1-1.5 cm. Položite trake jednu uz drugu i lagano pritisnite da se spoje. Presavinite na pola, zatim jednom ili dvaput uvijte i ponovno oblikujte u valjak debljine oko 4 cm.

    Fino nasjeckane pekan orahe (ne mljevene!) rasporedite na čistu površinu i valjak uvaljajte u orahe, lagano pritiskajući da se zalijepe. Ponovno zamotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač. Ponovite s preostalim tijestom i orasima. Zamrzavajte dok tijesto ne postane čvrsto, oko 1 sat.


  5. Postavite rešetke u gornju i donju trećinu pećnice te zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Obložite 2 pleha za pečenje papirom za pečenje.


  6. Radeći s jednim valjkom tijesta odjednom, odmotajte ga i narežite na ploške debljine cca 7 mm, okrećući tijesto nakon svakog reza i po potrebi oblikujući kekse kako bi zadržali oblik. Pecite dok lagano ne porumene, 10-12 minuta. Premjestite kekse na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

59 kcal

2 %

MASTI

3,00 g

4 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

6,00 g

2 %

PROTEINI

1,00 g

2 %

Pečeni keksići s cimetom i pekan orasima ostaju svježi do 3 dana ako ih čuvaš zatvorene i na sobnoj temperaturi. Ali najbolji su dok su još topli!

Sve u znaku cimeta? Može!

kolač od jabuka i cimeta Možda vas zanima... SAVRŠEN UZ KAVU Kolač s jabukama i cimetom Recepti zimski muffini Možda vas zanima... Ovi blagdanski muffini su poput najboljih medenjaka! Recepti Hrskave tortilja rolice sa cimetom Možda vas zanima... Ova verzija cimet rolica oduševit će klinca u tebi Recepti Možda vas zanima... Zamiriši dom slasnim vaflima s cimetom Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.