Blagdani znače okupljanje, dijeljenje, sitne geste koje govore više od riječi. Upravo za to su stvoreni ovi keksići s cimetom i pekan orasima
Keksis cimetom i pekan orasima nisu brzi desert nego traže vrijeme. Ali nećeš požaliti. Miješaju se dvije boje, dvije teksture, dva okusa...
Spajaju se u spiralu, okreću, hlade, režu i peku. Svijetli i tamni sloj rade se odvojeno, svaki sa svojim notama: jedan limunast i blag, drugi zagasit, začinjen. Spajaju se pred kraj, uvijeni u spiralu i uvaljani u pekan orahe.
Svi znamo kako blagdani mogu biti užurbani i stresni. Upravo zato je dobro imati zbirku recepata kolača koje možeš napraviti unaprijed. U ovom slučaju, tijesto možeš zamrznuti i ispeći kad ti zatreba. Napravi ga do trećeg koraka i čuvaj u zamrzivaču do 3 mjeseca.
Keksi s cimetom i pekan orasima idealni su za Božić, a mi ti donosimo odličan, provjeren recept!
Keksi s cimetom i pekan orasima
foto: Dinner With Julie/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Keksići s cimetom i pekan orasima
105 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
80
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
2
šalica
Oštro brašno
1
šalica
Prašak za pecivo
1,25
žličica
Sol
0,25
žličica
Maslac
250
g
Šećer
0,50
šalica
Jaje
2
kom
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Tamni smeđi šećer
0,50
šalica
Cimet
1
žličica
Pekan orasi
1
šalica
Postupak
U srednjoj zdjeli pjenjačom pomiješajte glatko brašno, integralno pšenično brašno, prašak za pecivo i sol.
U velikoj zdjeli miksajte 1/2 šalice maslaca (125 g) i kristal šećer električnim mikserom na velikoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte 1 jaje i 1 žličicu vanilije. Miksajte dok ne postane glatko.
Uz mikser postavljen na malu brzinu postupno dodajte 1 i 1/2 šalice mješavine brašna, miksajući samo dok se ne sjedini. Tijesto prebacite na list plastične folije i oblikujte u valjak duljine oko 25 cm. Zamotajte i stavite u hladnjak.
Očistite zdjelu za miješanje. U njoj miksajte preostalih 1/2 šalice maslaca (125 g) i smeđi šećer na velikoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte preostalo jaje i 1 žličicu vanilije. Miksajte dok ne postane glatko.
Uz miksanje na maloj brzini postupno dodajte preostalu mješavinu brašna i cimet, miksajući samo dok se ne sjedini. Tijesto prebacite na list plastične folije i oblikujte u valjak duljine 25 cm. Zamotajte i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Kada su oba tijesta ohlađena, svaki valjak uzdužno prerežite na pola. Radeći s jednim dijelom tijesta od vanilije i jednim dijelom tijesta s cimetom, svako razvaljajte u dugu traku debljine oko 1-1.5 cm. Položite trake jednu uz drugu i lagano pritisnite da se spoje. Presavinite na pola, zatim jednom ili dvaput uvijte i ponovno oblikujte u valjak debljine oko 4 cm.
Fino nasjeckane pekan orahe (ne mljevene!) rasporedite na čistu površinu i valjak uvaljajte u orahe, lagano pritiskajući da se zalijepe. Ponovno zamotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač. Ponovite s preostalim tijestom i orasima. Zamrzavajte dok tijesto ne postane čvrsto, oko 1 sat.
Postavite rešetke u gornju i donju trećinu pećnice te zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Obložite 2 pleha za pečenje papirom za pečenje.
Radeći s jednim valjkom tijesta odjednom, odmotajte ga i narežite na ploške debljine cca 7 mm, okrećući tijesto nakon svakog reza i po potrebi oblikujući kekse kako bi zadržali oblik. Pecite dok lagano ne porumene, 10-12 minuta. Premjestite kekse na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
59 kcal
2 %
MASTI
3,00 g
4 %
KOLESTEROL
0,01 g
0 %
UH
6,00 g
2 %
PROTEINI
1,00 g
2 %
Pečeni keksići s cimetom i pekan orasima ostaju svježi do 3 dana ako ih čuvaš zatvorene i na sobnoj temperaturi. Ali najbolji su dok su još topli!