Recepti 13. listopada 2014.

Kiflice sa sjemenkama

Kiflice sa sjemenkama
gastro postao gastro.24sata.hr
U kiflice možete staviti sjemenke po izboru

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 660

Potrebno vam je

  • 1000 g pšenično brašno, bijelo
  • 2 dl ulje suncokretovo
  • 0.50 l mlijeko kravlje, punomasno
  • 1 kom kvasac, svježi
  • 1 mala žlica sol
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 0.50 kom margarin, slani (bilj.+živ.masti )

Priprema

  1. U manju posudu stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i s malo mlakog mlijeka zamijesite rijetko tijesto i ostavite ga na toplo da se diže.
  2. U veću posudu uspite brašno, dodajte sol, u sredini napravite udubinu i u nju uspite pripremljeni kvasac, ulje, mlako mlijeko te izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodati još malo mlakog mlijeka). Mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i posude. Ovako pripremljeno tijesto pokrite krpom i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovno promiješajte par minuta da se istisne zrak. (Ovako dobiveno dizano tijesto je univerzalno i od njega se mogu praviti različita peciva i pogače).
  3. Podijelijte tijesto na šest jednakih dijelova i od njih formirajte kugle. Stavite ih na nauljen papir, prekrijte krpom i pustite da se „odmaraju” još petnaestak minuta.
  4. Od svake kugle razvite okruglu koru debljine oko 0,5 cm i izrežite je na osmine, tako da dobijete 48 komada u obliku trokuta. Savijajte ih u kiflice od šireg kraja prema užem.
  5. Poredajte ih u lim za pečenje koga ste dobro namazali margarinom, ponovno pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi da se još dižu. Prije pečenja premažite ih umućenim žumanjkom i pospite sjemenkama po želji.
  6. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva C. Kada se postigne ta temperatura smanjiti na 200 stupnjeva C, staviti kiflice da se peku 15 - 20 minuta, odnosno dok se gotovo udvostruče i dobiju lijepu žutorumenu boju.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.