gastro postao
U kiflice možete staviti sjemenke po izboru
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 660
Potrebno vam je
- 1000 g pšenično brašno, bijelo
- 2 dl ulje suncokretovo
- 0.50 l mlijeko kravlje, punomasno
- 1 kom kvasac, svježi
- 1 mala žlica sol
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 0.50 kom margarin, slani (bilj.+živ.masti )
Priprema
- U manju posudu stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i s malo mlakog mlijeka zamijesite rijetko tijesto i ostavite ga na toplo da se diže.
- U veću posudu uspite brašno, dodajte sol, u sredini napravite udubinu i u nju uspite pripremljeni kvasac, ulje, mlako mlijeko te izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodati još malo mlakog mlijeka). Mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i posude. Ovako pripremljeno tijesto pokrite krpom i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovno promiješajte par minuta da se istisne zrak. (Ovako dobiveno dizano tijesto je univerzalno i od njega se mogu praviti različita peciva i pogače).
- Podijelijte tijesto na šest jednakih dijelova i od njih formirajte kugle. Stavite ih na nauljen papir, prekrijte krpom i pustite da se „odmaraju” još petnaestak minuta.
- Od svake kugle razvite okruglu koru debljine oko 0,5 cm i izrežite je na osmine, tako da dobijete 48 komada u obliku trokuta. Savijajte ih u kiflice od šireg kraja prema užem.
- Poredajte ih u lim za pečenje koga ste dobro namazali margarinom, ponovno pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi da se još dižu. Prije pečenja premažite ih umućenim žumanjkom i pospite sjemenkama po želji.
- Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva C. Kada se postigne ta temperatura smanjiti na 200 stupnjeva C, staviti kiflice da se peku 15 - 20 minuta, odnosno dok se gotovo udvostruče i dobiju lijepu žutorumenu boju.