Recepti 04. svibnja 2020.

Engleski muffini idealni su za baš svaki obrok u danu

Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovi lagani muffini sjajan su recept za početak dana, a jednom kada ih probaš, poželjet ćeš ih uvijek imati uz sebe...

Iako će te riječ muffini možda odmah potaknuti da razmišljaš o nečemu slatkom, ovdje je ipak riječ o slasnim i slanim kruščićima. Mekana i pahuljasta, ova su peciva toliko fina da ih možeš jesti same, ali najbolje će doći do izražaja kada na njih staviš poširano jaje ili drugu omiljenu namirnicu i stvoriš svoj idealni sendvič. 

 

Možda vas zanima... Univerzalno tijesto za mekane klipiće i mliječna peciva Recepti

 

Ako ćeš recept slijediti u potpunosti, vidjet ćeš da tijesto za njih treba odstajati preko noći, no to nije nužno. Ako se pak odlučiš na taj korak, kvasac će imati više vremena za djelovanje, te će ti to omogućiti idealno tempiranje doručka sljedeće jutro. Ako želiš, engleske muffine možeš i zamrznuti te čuvati za trenutak kada će ti biti najpotrebniji, a sve što onda trebaš napraviti jest tostirati ih ili zagrijati ih u pećnici na 180 stupnjeva na 15 minuta.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 2 žličice šećera
  • 2 žličice soli
  • 375 mL mlakog mlijeka
  • 1 instant kvasac
  • 3 žlice omekšalog maslaca
  • 1 veliko jaje
  • palenta

 

 | Author: Shutterstock Shutterstock

 

Priprema:

  1. U zdjelu za samostojeći mikser dodaj brašno, šećer i sol. U maloj zdjeli ili mjernoj šalici umuti mlijeko i kvasac. Dodaj mliječnu smjesu, maslac i jaje suhim sastojcima. Miješaj na srednje velikoj brzini dok tijesto ne stvori oblik kugle i bude sjajno i elastično, 15 minuta. Tijesto će i dalje biti malo ljepljivo.
  2. Podmaži veliku zdjelu sprejom za kuhanje, uljem ili maslacom i premjesti tijesto u nju. Pokrij zdjelu, a tijesto ostavi da se ohladi preko noći ili najmanje 8 sati.
  3. Izvadi tijesto iz hladnjaka i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi 1 sat.
  4. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Dva velika lima za pečenje obloži masnim papirom i na njega zatim posipaj tanki sloj palente. Pobrašni radnu plohu u kuhinji i na nju stavi tijesto koje zatim treba podijeliti na 15 jednakih komada. Rukom razvaljaj svaki komad kako bi dobila glatku lopticu i zatim ju stavi na masni papir za pečenje. Svaku kuglicu dodatno pospi s još malo palente. Lagano ih prekri i ostavi da odstoje još 45 minuta.
  5. Srednje veliku tavu, po mogućnosti onu od lijevanog željeza, zagrij na laganoj vatri. Lagano pritisni svaku kuglu da se spljošti na debljinu od tri centimetra. Zatim ih uzmi tri  ili četiri odjednom i zapeci dok dno ne postane zlatno, oko sedam minuta. Preklopi na drugu stranu i ponovo pritisni tijesto. Peci još pet do sedam minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Ponovi s preostalim tijestom.
  6. Stavi zatim muffine na veliki lim za pečenje i dodatno ih zapeci, oko 10 minuta.
  7. Uz pomoć vilica ih otvori i posluži tople.

U slast!

Možda vas zanima... Slasna domaća peciva s parmezanom i češnjakom Recepti Možda vas zanima... Meki muffini s jagodom za doručak ili desert Recepti Možda vas zanima... Mirisni muffini od banane za dobar početak dana Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.