Recepti 06. studenoga 2022.

Ovi kruščići idealni su za baš svaki obrok u danu

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovi pahuljasti kruščići sjajan su recept za početak dana, a jednom kada ih probaš, vjerojatno ćeš napraviti zalihu...

Iako će te sintagma "engleski muffini" možda odmah potaknuti da razmišljaš o nečemu slatkom, ovdje je ipak riječ o slasnim i slanim kruščićima. Mekana i pahuljasta, ova su peciva toliko fina da ih možeš jesti same, ali najbolje će doći do izražaja kada na njih staviš poširano jaje ili drugu omiljenu namirnicu i stvoriš svoj idealni sendvič. 

 

Mliječna peciva Možda vas zanima... Univerzalno tijesto za mekana mliječna peciva Recepti

 

Ako ćeš recept slijediti u potpunosti, vidjet ćeš da tijesto za njih treba odstajati preko noći, no to nije nužno. Ako se pak odlučiš na taj korak, kvasac će imati više vremena za djelovanje, te će ti to omogućiti idealno tempiranje doručka sljedeće jutro. Ako želiš, engleske muffine možeš i zamrznuti te čuvati za trenutak kada će ti biti najpotrebniji, a sve što onda trebaš napraviti jest tostirati ih ili zagrijati ih u pećnici na 180 stupnjeva na 15 minuta.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 2 žličice šećera
  • 2 žličice soli
  • 375 ml mlakog mlijeka
  • 1 instant kvasac
  • 3 žlice omekšalog maslaca
  • 1 veliko jaje
  • palenta

Priprema:

  1. U zdjelu za samostojeći mikser dodaj brašno, šećer i sol. U maloj zdjeli ili mjernoj šalici umuti mlijeko i kvasac. Dodaj mliječnu smjesu, maslac i jaje suhim sastojcima. Miješaj na srednje velikoj brzini dok tijesto ne stvori oblik kugle i bude sjajno i elastično, 15 minuta. Tijesto će i dalje biti malo ljepljivo.
  2. Podmaži veliku zdjelu sprejom za kuhanje, uljem ili maslacom i premjesti tijesto u nju. Pokrij zdjelu, a tijesto ostavi da se ohladi preko noći ili najmanje 8 sati.
  3. Izvadi tijesto iz hladnjaka i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi sat vremena.
  4. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Dva velika lima za pečenje obloži masnim papirom i na njega zatim posipaj tanki sloj palente. Pobrašni radnu plohu u kuhinji i na nju stavi tijesto koje zatim treba podijeliti na 15 jednakih komada. Rukom razvaljaj svaki komad kako bi dobila glatku lopticu i zatim ju stavi na masni papir za pečenje. Svaku kuglicu dodatno pospi s još malo palente. Lagano ih prekri i ostavi da odstoje još 45 minuta.
  5. Srednje veliku tavu, po mogućnosti onu od lijevanog željeza, zagrij na laganoj vatri. Lagano pritisni svaku kuglu da se spljošti na debljinu od tri centimetra. Zatim ih uzmi tri  ili četiri odjednom i zapeci dok dno ne postane zlatno, oko sedam minuta. Preklopi na drugu stranu i ponovo pritisni tijesto. Peci još pet do sedam minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Ponovi s preostalim tijestom.
  6. Stavi zatim muffine na veliki lim za pečenje i dodatno ih zapeci, oko 10 minuta.
  7. Uz pomoć vilica ih otvori i posluži tople.

U slast!

 

Mekana peciva s češnjakom Možda vas zanima... Slasna domaća peciva s parmezanom i češnjakom Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:23 07. Studeni 2022.

    Lijepo👌