Recepti 05. veljače 2021.

Kod kuće napravi jeftiniju verziju zobenog mlijeka

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova alternativa kravljem mlijeku osjetno je jeftinija kada ju pripremaš kod kuće - od samo dva sastojka...

Jedno od veoma popularnih zamjena za životinjsko mlijeko, osim onog od badema ili kokosa, svakako je i zobeno mlijeko. Slatko i kremasto, mnogo je lakše za pripremu od prethodno spomenutih, ali i jeftinije.

 

Možda vas zanima... Smoothie za obožavatelje banana i zobenih pahuljica Recepti

 

Dakle, osim što ćeš uštedjeti i biti ponosna na svoj proizvod, krajnji rezultat mogao bi biti i kremastiji od onog kupovnog, a po želji ga možeš i dodatno zasladiti javorovim sirupom ili medom. Uz to, bit ćeš sigurna da piješ isključivo najbolje i najčišće sastojke.

Sastojci:

  • 100 g zobenih pahuljica
  • voda
  • prstohvat soli
  • blender
  • cjedilo s finom mrežom
  • po želji možeš dodati i žličicu ekstrakta vanilije ili javorovog sirupa te nekoliko datulja ako želiš pojačati slatkoću dobivenog mlijeka

Upute:

  1. Sto grama zobenih pahuljica natopi litrom vode. Ovaj je korak tehnički neobavezan, no on pruža bolji krajnji proizvod. 
  2. Zob isperi i ocijedi, a zatim ju dodaj u blender s jednom litrom vode, prstohvatom soli i zaslađivačem po želji. Uključi blender na veliku brzinu i ostavi ga da radi dok ne dobiješ glatku smjesu, oko 30 do 50 sekundi.
  3. Uz pomoć cjedila procijedi dobiveno zobeno mlijeko i stavi ga zatim u vrč. Po želji procijedi nekoliko puta kako bi dobila što "čišći" krajnji proizvod, a osim cjedila koristiti možeš i gaze. Dobiveno mlijeko čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi do pet dana unutar hladnjaka, a prije uporabe ga protresi.

 

Možda vas zanima... Savršeno jutro uz čokoladnu zobenu kašu Kolumne

 

Osim u kavi, zobeno mlijeko možeš koristiti za pripremu smoothieja ili žitarica te u pripremi domaćih peciva. Iako ono neće biti masno kao ono kupljeno u trgovini, imaj na umu da je ova verzija zdravija.

Budući da recept pripremaš sama i kud kuće, on je uvijek otvoren za određene promijene. Stoga, želiš li nešto gušće mlijeko, u recept dodaj nešto manje od litre vode. U slučaju da želiš poboljšati okus, osim ekstrakta vanilije, javorovog sirupa i datulja možeš koristiti još i cimet te pumpkin spice ili pumpkin pie mješavinu začina koji ne moraju biti rezervirani samo za jesenski dio godine.

 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Zobene palačinke s borovnicama - poslastica za cijelu obitelj Kolumne Možda vas zanima... Unaprijed pripremi lažne muffine od zobenih pahuljica Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.