gastro postao
Ukusan i sočan kolač od mrkve možda je još i bolji ukoliko se pripremi na veganski način, bez jaja i mlijeka.
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 627
Za kolač
- 250 g mrkva, crvena
- 70 g šećer, kristal
- 100 ml ulje, biljno
- 60 ml sok od naranče (prirod. svježi)
- 2 žličica narančina kora
- 125 g pšenično brašno polub. (72% ekstrah. )
- 1 žličica mljeveni cimet
- 1 žličica prašak za pecivo
- 1 prstohvat soda bikarbona
- 1 prstohvat sol
- 60 g orah, sirovi
Za glazuru
- 0.50 šalica šećer, u prahu
- 1.50 žlica sok od naranče (prirod. svježi)
- 0.50 žličica ekstrakt vanilije
Priprema
- Ogulite i sitno naribajte mrkvu te je pomiješajte sa šećerom, uljem, narančinim sokom i ribanom koricom naranče.
- U zasebnoj posudi dobro pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Na suhoj tavi lagano tostirajte orahe, a nakon što se ohlade, nasjeckajte ih na manje komadiće.
- Tekuću smjesu umiješajte u smjesu suhih sastojaka te ih promiješajte tek toliko da se sastojci povežu. Potom umiješajte i sjeckane tostirane orahe.
- Dobivenu smjesu izlijte u kalup za pečenje obložen masnim papirom te pecite na 180°C 30-40 minuta.
- Dok se kolač peče, pripremite glazuru tako da pjenjačom u šećer u prahu umiješajte sok od naranče i ekstrakt vanilije.
- Kad se kolač malo ohladi, prelijte ga glazurom.