gastro postao
Osvježavajuć i neodoljivo ukusan desert za svaku prigodu
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 397
Tijesto
- 350 g raženo brašno ( 60% ekstrah.)
- 100 g med, vrcani
- 1 žlica limunova korica
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 kom prašak za pecivo
- 1 prstohvat sol
- 250 g svježi kravlji sir
Nadjev
- 400 g jabuka (mesnati dio)
- 50 g grožđice
- limunova korica
- limunov sok
- mljeveni cimet
Krema
- 100 g šećer, kristal
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 4 dl voda
- 1 kom puding od vanilije, instant
- 2 dl vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
Priprema
- Prosijte brašno u veću zdjelu, jednakomjerno umiješajte prašak za pecivo i s maslacem narezanim na listiće dobro izmrvite.
- Potom dodajte dobro ocijeđen i propasiran svježi sir, naribanu koricu limuna, žumanjak, sol, med te sve dobro izmiješajte.
- Ostavite tijesto da odstoji na hladnome mjestu najmanje 1 sat.
- Za to vrijeme pripremite nadjev i kremu. Jabuke ogulite, naribajte i pirjajte s maslacem. Dodajte šećer, cimet, naribanu koricu i sok od limuna. Kad se stvori kašica, dodajte grožđice i ohladite.
- Za kremu od pudinga pomiješajte šećer i prašak za puding, dodajte 1 dl vode, 2 žumanjka i dobro izradite.
- Slatko vrhnje i ostatak vode zakipite, u to ulijte pripremljenu smjesu i kuhajte dok ne dobijete gustu kremu. Kuhanu kremu izlijte u drugu posudu, pokrijte tankom celofanskom folijom i ohladite.
- Ohlađeno tijesto razvaljajte i obložite okrugli plići lim za pečenje tako da su i rubovi obloženi. Stavite peći u zagrijanu pećnicu 15-20 minuta na 200 °C.
- Pečeno tijesto premažite kašicom od jabuka, potom stavite sloj ohlađene pudingove kreme i pokrijte slojem tučenog slatkog vrhnja.
Izvor "Uskrsna kuharica", Večernji list