Recepti 13. listopada 2014.

Kolač od svježeg sira i voća

Kolač od svježeg sira i voća
gastro postao gastro.24sata.hr
Osvježavajuć i neodoljivo ukusan desert za svaku prigodu

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 397

Tijesto

  • 350 g raženo brašno ( 60% ekstrah.)
  • 100 g med, vrcani
  • 1 žlica limunova korica
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 kom prašak za pecivo
  • 1 prstohvat sol
  • 250 g svježi kravlji sir

Nadjev

  • 400 g jabuka (mesnati dio)
  • 50 g grožđice
  • limunova korica
  • limunov sok
  • mljeveni cimet

Krema

  • 100 g šećer, kristal
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 4 dl voda
  • 1 kom puding od vanilije, instant
  • 2 dl vrhnje tučeno (30% masti ), slatko

Priprema

  1. Prosijte brašno u veću zdjelu, jednakomjerno umiješajte prašak za pecivo i s maslacem narezanim na listiće dobro izmrvite.
  2. Potom dodajte dobro ocijeđen i propasiran svježi sir, naribanu koricu limuna, žumanjak, sol, med te sve dobro izmiješajte.
  3. Ostavite tijesto da odstoji na hladnome mjestu najmanje 1 sat.
  4. Za to vrijeme pripremite nadjev i kremu. Jabuke ogulite, naribajte i pirjajte s maslacem. Dodajte šećer, cimet, naribanu koricu i sok od limuna. Kad se stvori kašica, dodajte grožđice i ohladite.
  5. Za kremu od pudinga pomiješajte šećer i prašak za puding, dodajte 1 dl vode, 2 žumanjka i dobro izradite.
  6. Slatko vrhnje i ostatak vode zakipite, u to ulijte pripremljenu smjesu i kuhajte dok ne dobijete gustu kremu. Kuhanu kremu izlijte u drugu posudu, pokrijte tankom celofanskom folijom i ohladite.
  7. Ohlađeno tijesto razvaljajte i obložite okrugli plići lim za pečenje tako da su i rubovi obloženi. Stavite peći u zagrijanu pećnicu 15-20 minuta na 200 °C.
  8. Pečeno tijesto premažite kašicom od jabuka, potom stavite sloj ohlađene pudingove kreme i pokrijte slojem tučenog slatkog vrhnja.

Izvor "Uskrsna kuharica", Večernji list

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.