gastro postao
Namirnica koja s vremenom postala sastavni dio talijanske kuhinje idealna je u kombinaciji sa svestranim kozicama
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 337
Potrebno vam je
- 1000 g repovi kozica
- 4 kom artičoka (listovi i srce)
- maslac, slani
- 200 g cherry rajčice
- ulje maslinovo
- krupna morska sol
- vino bijelo
- 1 kom limun
Priprema
- Kozice – ako možete, birajte kvarnerske, no prije svega obratite pažnju na to da budu svježe – očistite. Zagrijte tavu i na nju ulijte malo maslinova ulja.
- Kratko prepecite kozice te nakon nekoliko minuta podlijte bijelim vinom i pustite da ishlapi.
- Artičoke očistite i operite. Za ovo će vam jelo trebati samo najfiniji mekani dio, srčika. Listove možete iskoristiti za kuhanje povrtnog temeljca. Kako očistite artičoke, stavite ih u hladnu vodu s dosta leda u koju ste dodali sok limuna kako ne bi oksidirale.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte ocijeđene artičoke. Promiješajte kako bi ih ulje oblilo sa svih strana. Narezane prosušene rajčice dodajte artičokama u toplu tavu i miješajte dok ne omekšaju. Posolite i poparite na kraju.
Namirnica koja s vremenom postala sastavni dio talijanske kuhinje idealna je u kombinaciji sa svestranim kozicama
Izvor Tomislav Gretić