Gastro.hr nutricionistice su ga secirale u članku gdje stoji da se zahvaljući jedinstvenim svojstvima smatra "univerzalnim" povrćem koje nadopunjuje arome drugih sastojaka. Odlično se ljubi s rajčicom i tvrdim pikantnijim sirom zbog čega je Talijanima omiljeni sastojak Parmigiane. Autohtono talijansko jelo jednostavno se priprema, a Ana Grgić vam donosi nešto bržu verziju Parmigiane u obliku zapečenih patlidžana.
Ponukani čestim komentarima kako ne znate što biste s patlidžanima ili da su pregorki, s Anom smo dogovorili da pripremi jednostavna, a kreativna jela prikladna za svačiju kuhinju. Prilikom kupovine patlidžana napominje da ne valja kupovati pretvrde jer su najčešće i gorči, a da vam je za pripremu dovoljno malo mašte.
Salata od patlidžana i mozzarelle
Sastojci:
1 patlidžan
1 kom mozzarele
1 rajčica
Rikola
Maslinovo ulje
Sol
Drobljeni papar
Priprema:
- Patlidžan oguliti i narezati na deblje ploške, poslagati u pleh i začiniti s maslinovim uljem, soli i paprom.
- Staviti peći na 175 Celzijevih stupnjeva oko 15 min. Kad je patlidžan pečen, pustiti ga da se ohladi.
- U međuvremenu narezati mozzarelu i rajčicu, začiniti sa maslinovim uljem, soli i paprom. Zatim slagati, red mozzarele, red patlidžana.
- Na vrh staviti malo rikole i rajčicu.
Krema od patlidžana
Sastojci:
2 kom patlidžana
15 ml maslinovog ulja
2 g soli
2 g timijana
Ružmarin
Češnjak
Priprema:
- Patlidžane prerezati na pola, staviti u pleh i dodati ostale začine. Peći na 175* oko 20 min, kad meso postane mekano izvaditi ih iz pećnice.
- Sa žlicom odvojiti meso patlidžana od kože i staviti u posudu, dodati malo maslinovog ulja, soli, papra i kosanog peršina.
- Sa štapnim mikserom napraviti finu kremu i poslužiti uz tople crustine.
Zapečeni patlidžani
Sastojci:
1 kom patlidžana
3 rajčice
100 g parmezana
Sol i papar po potrebi
2 kom jaja
15 g sušene rajčice
Maslinovo ulje
Ružmarin
Priprema:
- Patlidžane oguliti i narezati na tanke ploške, poslagati ih u pleh za pečenje I začiniti sa solju, paprom i maslinovim uljem.
- Peći na 175 Celzijevih stupnjeva oko 5 min.
- Dok se patlidžan peče napraviti umak: rajčicu oguliti i staviti u posudu, dodati parmezan, jaja, maslinovo ulje i ružmarin. Sa štapnim mikserom napraviti jednoličnu smjesu. Kad su patlidžani pečeni staviti ih u keramičku posudu, zaliti sa smjesom od rajčice, na vrh staviti jos malo parmezana I zapeći na 175 Celzijevih stupnjeva oko 15 min. Može se poslužiti uz mesna jela kao prilog ili zasebno.