gastro postao
Bilo ljeto ili zima, krem juha se ne odbija. Ova kremasta juha od patlidžana je kompletan obrok, osobito kada ju poslužite uz šnitu prženog tosta.
Uz patlidžan, u ovoj se juhi nalazi mnoštvo zdravog povrća koje doprinosi punoći okusa i kremoznosti. Bit će idealna u bilo koje doba godine, a zbog sezonskih namirnica upravo je idealna za proljetno i ljetno doba.
Potrebno vam je:
- 50 g maslaca/margarina
- 2 veća patlidžana,oguljena, narezana na kockice
- 2 krumpira, narezana na kockice
- 1 mrkva narezana na kockice
- 100 g celera narezanog
- 1 crveni luk, narezan
- 50 g svježeg lista peršina, narezanog
- 600 ml povrtnog temeljca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- sol i papar po ukusu
Postupak pripreme:
- U duboki lonac dodajte maslac i otopite ga na laganoj vatri. Dodajte luk i celer i kratko pržite.
- Dodajte patlidžan, krumpir i mrkvu. Promiješajte.
- Dodajte povrtni temeljac, posolite i popaprite po ukusu. Pustite neka se kuha 20-25 minuta, dok krumpir ne postane mekan.
- Dodajte peršin. Sklonite s vatre i usitnite juhu štapnim mikserom.
- Vratite juhu na laganu vatru i pustite da prokuha. Kada je prokuhala, dodajte vrhnje za kuhanje i dobro promiješajte. Kuhajte još 5 minuta. Kušajte juhu i ako je potrebno dodajte soli ili papra.
- Poslužite s prženim tost kruhom.
Dobar tek!