Brzo, ukusno i drugačije – kremasta tjestenina s gljivama i miso pastom gotova za pola sata, s okusima kao iz restorana!
Tjestenina nije samo brzinski obrok – to je platno za kulinarsku kreativnost. Od svog izuma u Kini (ne Italiji!) prije više od 4000 godina, prošla je transformacije u bezbroj oblika i okusa.
Danas postoji više od 600 vrsta tjestenine i svaki oblik ima idealnog kulinarskog partnera. Primjerice, fettuccine savršeno hvataju kremaste umake poput ovog s misom i gljivama. I zato znamo da će ti se ova tjestenina s gljivama i miso pastom jako, jako svidjeti.
Pun pogodak za nepce
Ono što ovu kremastu tjesteninu čini posebnom jest umami – "peti okus" koji daje dubinu i složenost jelu, a dolazi iz kombinacije miso paste, gljiva i parmezana. A znaš što je najbolje? Ovaj odličan brzi ručak ili večera gotov je za samo pola sata. Doslovno. Bez puno kompliciranja i dugih popisa sastojaka. Ostatke možeš čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana.
Tjestenina s gljivama i miso pastom
foto: Eatwell101/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina s miso umakom i šampinjonima
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
3
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Tjestenina
450
g
Sol
Maslinovo ulje
1
žlica
Šampinjoni
170
g
Maslac
4
žlica
Češnjak
2
režanj
Parmezan
0,33
šalica
Miso pasta - svijetla
2
žlica
Kadulja
Peršin
Postupak
U velik lonac ulij vodu i dobro je posoli – voda treba biti "kao more". Stavi na jaku vatru i pusti da zakipi. Dodaj tjesteninu i kuhaj prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Sačuvaj jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, a ostatak ocijedi kroz cjedilo. Cjedilo možeš ostaviti preko lonca da tjestenina ostane topla.
Dok se tjestenina kuha, zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj narezane gljive i pirjaj 5 do 8 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i ne omekšaju. Kad su gotove, prebaci ih u zdjelu ili direktno u lonac u kojem čeka tjestenina.
Istu tavu lagano operi i posuši, pa je vrati na srednju vatru. Dodaj maslac i pusti da se otopi. Ubaci nasjeckani češnjak i kratko ga pirjaj dok ne zamiriši – oko 2 minute. Dodaj parmezan, miso pastu i pola šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina. Miješaj sve dok se sir ne otopi, a sastojci ne povežu u glatki, kremasti umak – to traje otprilike 2 do 4 minute.
Prelij umak preko tjestenine i gljiva. Dobro promiješaj dok se tjestenina lijepo ne obloži umakom. Ako je umak pregust, dodaj još malo vode od kuhanja tjestenine. Po želji, pospi svježim začinskim biljem i posluži.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
251 kcal
12 %
MASTI
12,00 g
16 %
KOLESTEROL
0,25 g
0 %
UH
29,00 g
10 %
PROTEINI
7,00 g
14 %
Nemoj ispirati gljive vodom – koristi vlažnu papirnatu maramicu ili četkicu da ih očistiš. I nikad, ali nikad, nemoj prenatrpati tavu kad pirjaš gljive. Svaka gljiva zaslužuje svoj prostor kako bi se lijepo zapekla.
Umjesto šampinjona možeš koristiti i druge gljive, ili, još bolje, njihovu kombinaciju - dobit ćeš bogatstvo okusa.