Recepti Tjestenina 09. svibnja 2025.

Kremasta tjestenina s gljivama i miso pastom

Tjestenina
10 MIN
20 MIN
3
JEDNOSTAVNO
tjestenina s gljivama
Tjestenina s gljivama i misom
foto: Eatwell101/Pinterest
Brzo, ukusno i drugačije – kremasta tjestenina s gljivama i miso pastom gotova za pola sata, s okusima kao iz restorana!

Tjestenina nije samo brzinski obrok – to je platno za kulinarsku kreativnost. Od svog izuma u Kini (ne Italiji!) prije više od 4000 godina, prošla je transformacije u bezbroj oblika i okusa.

Danas postoji više od 600 vrsta tjestenine i svaki oblik ima idealnog kulinarskog partnera. Primjerice, fettuccine savršeno hvataju kremaste umake poput ovog s misom i gljivama. I zato znamo da će ti se ova tjestenina s gljivama i miso pastom jako, jako svidjeti.

Pun pogodak za nepce

Ono što ovu kremastu tjesteninu čini posebnom jest umami – "peti okus" koji daje dubinu i složenost jelu, a dolazi iz kombinacije miso paste, gljiva i parmezana. A znaš što je najbolje? Ovaj odličan brzi ručak ili večera gotov je za samo pola sata. Doslovno. Bez puno kompliciranja i dugih popisa sastojaka. Ostatke možeš čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana.

tjestenina s gljivama | Author: Eatwell101/Pinterest Tjestenina s gljivama i miso pastom foto: Eatwell101/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Tjestenina s miso umakom i šampinjonima
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
3
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Tjestenina 450 g
  • Sol
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Šampinjoni 170 g
  • Maslac 4 žlica
  • Češnjak 2 režanj
  • Parmezan 0,33 šalica
  • Miso pasta - svijetla 2 žlica
  • Kadulja
  • Peršin
Postupak
  1. U velik lonac ulij vodu i dobro je posoli – voda treba biti "kao more". Stavi na jaku vatru i pusti da zakipi. Dodaj tjesteninu i kuhaj prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Sačuvaj jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, a ostatak ocijedi kroz cjedilo. Cjedilo možeš ostaviti preko lonca da tjestenina ostane topla.


  2. Dok se tjestenina kuha, zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj narezane gljive i pirjaj 5 do 8 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i ne omekšaju. Kad su gotove, prebaci ih u zdjelu ili direktno u lonac u kojem čeka tjestenina.


  3. Istu tavu lagano operi i posuši, pa je vrati na srednju vatru. Dodaj maslac i pusti da se otopi. Ubaci nasjeckani češnjak i kratko ga pirjaj dok ne zamiriši – oko 2 minute. Dodaj parmezan, miso pastu i pola šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina. Miješaj sve dok se sir ne otopi, a sastojci ne povežu u glatki, kremasti umak – to traje otprilike 2 do 4 minute.


  4. Prelij umak preko tjestenine i gljiva. Dobro promiješaj dok se tjestenina lijepo ne obloži umakom. Ako je umak pregust, dodaj još malo vode od kuhanja tjestenine. Po želji, pospi svježim začinskim biljem i posluži.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

251 kcal

12 %

MASTI

12,00 g

16 %

KOLESTEROL

0,25 g

0 %

UH

29,00 g

10 %

PROTEINI

7,00 g

14 %

Nemoj ispirati gljive vodom – koristi vlažnu papirnatu maramicu ili četkicu da ih očistiš. I nikad, ali nikad, nemoj prenatrpati tavu kad pirjaš gljive. Svaka gljiva zaslužuje svoj prostor kako bi se lijepo zapekla. 

Umjesto šampinjona možeš koristiti i druge gljive, ili, još bolje, njihovu kombinaciju - dobit ćeš bogatstvo okusa.

Sve je lakše uz tjesteninu!

jamie oliver, tjestenina Možda vas zanima... Recept Jamieja Olivera za tjesteninu s hrpom povrća Recepti salata od tjestenine i kuhanih jaja Možda vas zanima... Brza i jednostavna salata od tjestenine i kuhanih jaja Recepti Možda vas zanima... BEZ MESA Imamo 3 super recepta s tjesteninom Recepti Makaroni sa sirom Možda vas zanima... Zapečena tjestenina sa sirom s potpisom slavnog chefa Recepti tjestenina Možda vas zanima... Ovo su 3 lagana i fina jela od tjestenine koja svi obožavaju Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.