Recepti 13. listopada 2014.

Kremasti složenac s porilukom, krumpirima i sirom

gastro postao gastro.24sata.hr
Savršeni složenac kao glavno jelo ili bogati prilog

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 30

Smjesa

  • 9 kom krumpir, zreli
  • 1.50 šalica luk ,crveni
  • 2 kom poriluk (cijeli)
  • 1 kom mrkva, crvena
  • 2 šalica celer, korijen
  • 4 šalica šampinjoni (uzgojeni)
  • 1 mala žlica maslac, slani
  • 1 mala žlica ulje maslinovo

Umak

  • 115 g sir kravlji svježi, obrano mlijeko
  • 1 šalica vrhnje kiselo (12% masti)
  • 1.50 g parmezan
  • 1.50 šalica mozzarella
  • 1 mala žlica origano

Priprema

  1. Dobro operite poriluk pa nasjeckajte sve povrće. Pirjajte povrće na žlici ulja i maslaca dok ne uvene te ga maknite s vatre. Narežite krumpire i držite u zdjeli s hladnom vodom do korištenja.
  2. Stavite kremasti sir u mikrovalnu na 20 sekundi da omekša pa ga pomiješajte s kiselim i tučenim vrhnjem. Umiješajte to u povrće i dobro izmiješajte.
  3. Namastite posudu za pečenje, poslažite red krumpira, na to stavite smjesu s povrćem, umakom i sirom te završite sirom. Pospite sušenim origanom.
  4. Pokrijte i pecite 40-50 minuta dok se ne počnu stvarati mjehurići, a krumpir ne omekša. Stavite složenac kratko na opciju grill dok ne poprimi smeđu boju.Krumpire možete i kratko prokuhati u slanoj vodi pa složiti u posudu. Poriluk propirjajte s pancetom i stavite na krumpir. Sve prelijte umakom od topljenog sira, vrhnja i jaja. Pecite 45-50 minuta na 220°c, a nakon pola sata pospite sirom.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.