gastro postao
Savršeni složenac kao glavno jelo ili bogati prilog
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 30
Smjesa
- 9 kom krumpir, zreli
- 1.50 šalica luk ,crveni
- 2 kom poriluk (cijeli)
- 1 kom mrkva, crvena
- 2 šalica celer, korijen
- 4 šalica šampinjoni (uzgojeni)
- 1 mala žlica maslac, slani
- 1 mala žlica ulje maslinovo
Umak
- 115 g sir kravlji svježi, obrano mlijeko
- 1 šalica vrhnje kiselo (12% masti)
- 1.50 g parmezan
- 1.50 šalica mozzarella
- 1 mala žlica origano
Priprema
- Dobro operite poriluk pa nasjeckajte sve povrće. Pirjajte povrće na žlici ulja i maslaca dok ne uvene te ga maknite s vatre. Narežite krumpire i držite u zdjeli s hladnom vodom do korištenja.
- Stavite kremasti sir u mikrovalnu na 20 sekundi da omekša pa ga pomiješajte s kiselim i tučenim vrhnjem. Umiješajte to u povrće i dobro izmiješajte.
- Namastite posudu za pečenje, poslažite red krumpira, na to stavite smjesu s povrćem, umakom i sirom te završite sirom. Pospite sušenim origanom.
- Pokrijte i pecite 40-50 minuta dok se ne počnu stvarati mjehurići, a krumpir ne omekša. Stavite složenac kratko na opciju grill dok ne poprimi smeđu boju.
Krumpire možete i kratko prokuhati u slanoj vodi pa složiti u posudu. Poriluk propirjajte s pancetom i stavite na krumpir. Sve prelijte umakom od topljenog sira, vrhnja i jaja. Pecite 45-50 minuta na 220°c, a nakon pola sata pospite sirom.
Izvor Skuhatćute