gastro postao
Tarte au citron je lagana, osvježavajuća i jednostavna pita od limuna
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 905
Nadjev
- 5 kom jaje kokošje
- 200 g šećer, kristal
- 4 kom limunova korica
- 4 kom limunov sok
- 2.50 dl vrhnje za šlag
- 15 g šećer, u prahu
Tijesto
- 180 g pšenično brašno, bijelo
- 85 g maslac, neslani
- 45 g šećer, kristal
- 1 kom jaje kokošje
Priprema
- Za tijesto u multipraktik stavimo brašno, maslac i šećer i miksamo u mrvičastu smjesu. Dodamo jaje i miksamo dok se tijesto ne oblikuje u loptu.
- Na pobrašnjenoj površini razvaljamo tijesto u veliki krug kojim ćemo obložiti kalup. Stavimo ga najmanje 30 minuta u hladnjak.
- Za nadjev istučemo jaja i šećer. Umiješamo limunovu koricu i sok, pa vrhnje. Stavimo 1 sat u hladnjak.
- Zagrijemo pećnicu na 190 °C. Tijesto obložimo papirom za pečenje, napunimo ga kuglicama za pečenje pa pečemo 10 minuta. Izvadimo papir i kuglice za pečenje pa pečemo još 5 minuta.
- Smanjimo temperaturu pećnice na 140 °C. Ulijemo nadjev s limunom, pazeći da se ne prelije izvan ruba. Pečemo 30 minuta.
- Izvadimo iz pećnice pa ostavimo da se hladi. Poslužimo posuto šećerom u prahu i limunovom koricom.
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata