Jabuke, limun, banana, naranča i suho voće više i nisu toliko neobični dodaci slatkom kruhu. No, kada smo naletjeli na recept koji u smjesi koristi pire od kivija, znatiželja je proradila sama od sebe.
Želite li efektniji kolač, na vrh prije pečenja dodajte ploške očišćenog kivija, no pripazite da ne potonu jer bi smjesa oko njih mogla ostati sirova. Također, dodati možete i omiljene orašaste plodove poput pinjola, pistacija ili indijskih oraščića.
Ovaj sočan kolač možete poslužiti uz žlicu tučenog vrhnja ili sladoled, kavu ili čaj. Slaže se uz baš svaku priliku!
Potrebno vam je:
- 200 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 80 ml mlijeka
- 5 kivija
- Prstohvat soli
Postupak pripreme:
- Najprije pripremite pire od kivija tako da kivi očistite i ubacite u blender.
- Blendajte dok u potpunosti ne nestane komadića.
- U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- U drugoj posudi pomiješajte maslac i šećer, pa dodajte jedno po jedno jaje.
- Miksajte dok ne dobijete nešto svjetliju boju, a zatim dodajte polovicu smjese sa suhim sastojcima.
- Dok miksate, polako dodajte ostatak, a onda i mlijeko.
- Miksajte dok se svi sastojci ne povežu, pa ubacite pire od kivija.
- Smjesu prebacite u kalup.
- Po želji, na vrh kolača možete dodati i ploške svježeg kivija.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite oko 45 minuta do sat vremena.
- Prije serviranja kolač dobro ohladite.
Dobar tek!