Topao, mirisan i savršen, kruh s kruškama donosi čaroliju blagdana u svaki zalogaj. Isprobaj ga, podijeli s prijateljima (ili ne) i uživaj u toj jednostavnoj, slatkoj radost
Ako misliš da je banana kruh neizostavan klasik, pričekaj dok ne zagrizeš u ovu verziju slatkog kruha s kruškama! Naš recept za kruh s kruškama inspiriran je receptom iz knjige "Southern Cakes", a ima bogatu, toplu aromu cimeta, nježnu teksturu i okus koji se savršeno slaže s popodnevnom kavom. No odličan je i za doručak, naravno!
Za razliku od kruha od banane, ovdje je suptilna slatkoća krušaka u glavnoj ulozi, a kombinacija s orašastim plodovima i vanilijom čini ga neodoljivim blagdanskim užitkom.
Što dulje stoji, to je bolji
Kruh od krušaka nije samo zamjena za kruh od banane – on je nova zvijezda na tvojoj listi recepata za isprobavanje! I, da, poput dobrog vina je – s vremenom postaje sve bolji! Čuvaj ga na sobnoj temperaturi do 3 dana, ili ga umotaj i stavi u hladnjak, gdje može stajati do tjedan dana.
Slatki kruh s kruškama
foto: Jenn, The Purposeful Mom/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Kruh s kruškama
10 MIN
pripreme
70 MIN
kuhanja
18
porcija
SREDNJE
Sastojci
Brašno
3
šalica
Soda bikarbona
1
žličica
Prašak za pecivo
0,25
žličica
Sol
1
žličica
Cimet
1
žličica
Orasi
1
šalica
Maslac
0,75
šalica
Jaje
3
kom
Šećer
2
šalica
Kruška
3
kom
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C. Lagano premaži maslacem i pobrašni duhuljasti kalup za kruh.
U velikoj posudi pomiješaj brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i cimet, pa sve dobro promiješaj vilicom. Izdvoji oko 1/4 šalice smjese s brašnom i pomiješaj je u manjoj posudi s nasjeckanim orasima, miješajući i protresajući da se orasi oblože brašnom.
Oguli i očisti kruške, a zatim ih naribaj. Trebat će ti ukupno 2 šalice naribanih krušaka; nakratko ih ostavi sa strane. U srednje velikoj zdjeli pomiješaj omekšali maslac, lagano umućena jaja, šećer, naribane kruške, orahe i vaniliju te miješaj dok se sve dobro ne sjedini.
Prebaci smjesu s kruškama u smjesu s brašnom i lagano miješaj dok brašno potpuno ne nestane i dok tijesto ne postane ravnomjerno vlažno.
Brzo prebaci tijesto u pripremljeni kalupe i peci na 175°C, 60-70 minuta ili dok kruh ne poprimi lijepu zlatnosmeđu boju, postane čvrst na vrhu, a drveni štapić umetnut u sredinu ne izađe čist.
Ohladi kruh u kalupu na rešetki za hlađenje ili na presavijenom kuhinjskom ručniku oko 10 minuta. Zatim ga izvadi na tanjur ili rešetku za hlađenje, gornjom stranom okrenutom prema gore, i pusti da se potpuno ohladi.
Posluži ga takvog kakav jest, pospi ga šećerom u prahu ili prelij jednostavnom glazurom pripremljenom od 3 žlice mlaćenice, malo vanilije i 2 šalice šećera u prahu, dobro izmiješanih zajedno.