gastro postao
Jednostavan kuhani krumpir više nikada neće imati isti okus kada ga jednom isprobate u kombinaciji s divnim, kremastim aioli umakom.
Nalik na majonezu, baza ovog umaka su žumanjak, kiselina i ulje. Dodaje mu se još i češnjak, koji se zatim divno spaja s mekim, kremastim kuhanim krumpirom.
Ovako pripremljen krumpir bit će idealan dodatak mesnim jelima, ali i sjajan vege ručak uz zdjelu omiljene salate.
Osim s kuhanim, aioli umak sjajno će se složiti i s hrskavo pečenim krumpirom iz pećnice.
Za pripremu krumpira trebat će vam:
- 450 g manjih krumpira
- 1 žlica sjeckanog peršina
- Sol
- Za pripremu aioli umaka bit će vam potrebno:
- 1 žumanjak
- 1 žlica octa ili limunovog soka
- 2 režnja češnjaka
- 5 žlica maslinovog ulja
- 5 žlica suncokretovog ulja
- Sol, papar
Priprema:
- Žumanjak, ocat ili limunov sok, češnjak, sol i malo papra stavite u blender ili posudu za štapni mikser.
- Izmiksajte, pa postepeno dodajte najprije maslinovo, a zatim suncokretovo ulje. Najprije kap po kap, a kada umak postane nešto gušći, ubrzajte postupak.
- Miksajte dok ne dobijete gust i kremast umak.
- Krumpir dobro operite, pa ga prepolovite.
- Kuhajte ga u posoljenoj vodi.
- Kada omekša, krumpir izvadite iz posude i ocijedite ga.
- Pustite da se lagano ohladi, a zatim mu dodajte aioli umak i dobro protresite.
- Pustite da krumpir u umaku stoji najmanje 20 minuta, pospite sitno sjeckanim peršinom i soli, pa poslužite toplo.
Dobar tek!