Klasičnom spoju kuhanog krumpira, luka i začina dodajte nove sastojke te na najslasniji način obogatite omiljenu krumpir salatu. Za početak, maslinovo ili suncokretovo ulje u salati možete zamijeniti bučinim koje će čitavom jelu dati neku novu dimenziju, a zatim se prepustite i drugim kombinacijama koje će vam otkriti neke sasvim drugačije okuse klasika kojeg toliko volimo.
Krumpir i krastavci odlična su kombinacija. Krumpir skuhajte i ohladite, nasjeckajte na manje komadiće ili ga jednostavno razlomite prstima. Dodajte cherry rajčice nasjeckane na polovice, ubacite jedan svježi krastavac koji ste prethodno nasjeckali ili pak nekoliko ukiseljenih. Začinite koprom, soli, paprom, octom ili limunovim sokom i sve dobro pomiješajte. Prije posluživanja kombinaciji dodajte i malo maslinovog ulja.
Želite li pak krumpir salatu pretvoriti u cjelovit ručak, dodajte joj kuhana jaja. Pripremate li porciju za dvije osobe, dovoljna će vam biti dva manja kuhana krumpira, četiri kuhana jaja, nekoliko rotkvica i svježi krastavac. Nasjeckajte sve sastojke i ubacite ih u posudu. U manjoj posudi pomiješajte tri žlice kiselog vrhnja i dvije žlice majoneze. Dodajte nekoliko kapi limunovog soka i začine po želji. Dobro pomiješajte i poslužite ohlađeno.
Dodatak pržene slanine ili pancete klasičnu će pripremu krumpir salate podići na jednu novu razinu, ali i dati hrskavu komponentu. Sve što je potrebno jest slaninu zapeći do hrskavosti, dodati je kuhanom krumpiru, a na kraju jelo možete začiniti i kakvim dresingom od jogurta ili pak začinjeni jogurt poslužiti zasebno. Jednostavna i još bolja salata spremna je uz samo nekoliko dodatnih minuta.
Krumpir će se također odlično složiti s finim domaćim mahunama. Kratko ih kuhajte, dodajte krumpiru, ubacite i koju sitno sjeckanu rajčicu pa sve začinite pestom od peršina i jogurta. Takva salata bit će aromatična, ali će vas i zasititi na zdrav i ukusan način.
Za one željne okusa mora, odlična ideja bit će dodatak inćuna i kapara jednostavnoj krumpir salati. Važno je dobro ohladiti krumpir, a zatim od začinskog bilja, inćuna, kapara i maslinovog ulja pripremiti dressing. Preostaje vam još samo preliti dressing po krumpiru i sve zajedno poslužiti uz fini komad ribe ili mesa.
Osim na jedan od ovih načina, krumpir salatu također možete pripremiti pečenjem krumpira u pećnici kao što to radite kada pripremate pole. Na taj ćete način, uz kremastu teksturu krumpira, dobiti i hrskave dijelove, a super će se složiti i u svim navedenim kombinacijama.
Kod pripreme salate s pečenim krumpirom nemojte koristiti kremaste dodatke poput grčkog jogurta, vrhnja i majoneze kako bi krumpir i nakon stajanja ostao djelomično hrskav.