gastro postao
Želite li napraviti vizualno impresivnu slasticu od dizanog tijesta, predlažemo da isprobate ovaj recept.
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 269
Tijesto
- 250 g brašno za dizana tijesta
- 5 g sol
- 8 g suhi kvasac
- 135 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 1 kom jaje kokošje
Najdev
- 120 g marelice, sušene
- 150 ml sok od naranče (prirod. svježi)
- 90 g maslac, neslani
- 50 g džem od marelica
- 100 g šećer, kristal
- 35 g glatko brašno
- 60 g grožđice
- 65 g orah, mljeveni
- 1 kom narančina kora
- 200 g marcipan
Priprema
- Dan prije nasjeckajte sušene marelice i pomiješajte ih s narančinim sokom. Sutradan stavite brašno u zdjelu - na jednu stranu stavite sol, a na drugu kvasac. Dodajte maslac, mlijeko i jaja. Izmiješaje i prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu.
- Stavite tijesto u posudu premazanu maslacem. Pokrijte ga krpom i ostavite sat vremena na toplom. Za nadjev ocijedite marelice, a šećer i maslac pjenasto izmiješajte. Umiješajte marelicama pa dodajte brašno,grožđice, orahe i narančinu koricu.
- Lim obložite papirom za pečenje. Razvaljajte na pobrašnjenoj površini tijesto u pravokutnik veličine 33x25 cm. Nadjev raspodijelite ravnomjerno preko tijesta.
- Razvaljate marcipan i stavite ga preko smjese od marelica. čvrsto zamotajte roladu i prerežite po sredini tako da na jednom kraju ostane spojena. Prepletite dva “kraka” tijesta zajedno, a zatim im spojite krajeve u oblik krune. Prebacite na lim. Pokrijte ga i ostavite još jedan sat da se diže. Pecite na 200°c oko 25 minuta.
- Zagrijte džem s malo vode i kistom premažite topli kruh. Pomiješajte kristalni šećer s dovoljno vode da dobijete glazuru te time premažite “krunu”.
Izvor Skuhatćute