Recepti 03. listopada 2014.

Kruna sa sušenim marelicama

gastro postao gastro.24sata.hr
Želite li napraviti vizualno impresivnu slasticu od dizanog tijesta, predlažemo da isprobate ovaj recept.

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 269

Tijesto

  • 250 g brašno za dizana tijesta
  • 5 g sol
  • 8 g suhi kvasac
  • 135 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 1 kom jaje kokošje

Najdev

  • 120 g marelice, sušene
  • 150 ml sok od naranče (prirod. svježi)
  • 90 g maslac, neslani
  • 50 g džem od marelica
  • 100 g šećer, kristal
  • 35 g glatko brašno
  • 60 g grožđice
  • 65 g orah, mljeveni
  • 1 kom narančina kora
  • 200 g marcipan

Priprema

  1. Dan prije nasjeckajte sušene marelice i pomiješajte ih s narančinim sokom. Sutradan stavite brašno u zdjelu - na jednu stranu stavite sol, a na drugu kvasac. Dodajte maslac, mlijeko i jaja. Izmiješaje i prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu.
  2. Stavite tijesto u posudu premazanu maslacem. Pokrijte ga krpom i ostavite sat vremena na toplom. Za nadjev ocijedite marelice, a šećer i maslac pjenasto izmiješajte. Umiješajte marelicama pa dodajte brašno,grožđice, orahe i narančinu koricu.
  3. Lim obložite papirom za pečenje. Razvaljajte na pobrašnjenoj površini tijesto u pravokutnik veličine 33x25 cm. Nadjev raspodijelite ravnomjerno preko tijesta.
  4. Razvaljate marcipan i stavite ga preko smjese od marelica. čvrsto zamotajte roladu i prerežite po sredini tako da na jednom kraju ostane spojena. Prepletite dva “kraka” tijesta zajedno, a zatim im spojite krajeve u oblik krune. Prebacite na lim. Pokrijte ga i ostavite još jedan sat da se diže. Pecite na 200°c oko 25 minuta.
  5. Zagrijte džem s malo vode i kistom premažite topli kruh. Pomiješajte kristalni šećer s dovoljno vode da dobijete glazuru te time premažite “krunu”.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.