gastro postao
Priredi ovaj prozračni vatromet boja i okusa i uživaj u svakom gutljaju/zalogaju. Ljetne vrućine traže ukusne napitke s aromatiziranim dodacima, a kombinacija lubenica i limete pun je pogodak
Sastojci:
- 3 jaja
- 120 g šećera u prahu
- sok i korica od 2 limete
- 8 listića želatine
- 200 ml slatkog vrhnja
- 500 g lubenice, očišćenje i narezane na kockice
- 100 g šećera
- 500 ml soka od crvenog ribiza
- 50 g gustina
Priprema:
- Odvoji bjelanca od žumanaca. Žumanca stuci sa šećerom u prahu. Zatim dodaj limetin sok i koricu. Želatinu omekšaj, zgnječi, otopi i u tankom mlazu umiješaj u smjesu. Bjelanca i vrhnje odvojeno stuci. Kad se smjesa počne želirati, oboje u nju umiješaj. Zatim kremu stavi u hladnjak.
- Lubenicu odvoji od kore, nareži na kockice i lagano polovicu zdrobi vilicom. Komadiće stavi u manji lonac te ih pospi šećerom. Zatim ulij sok od ribiza i ugrij. Nekoliko minuta kuhaj na laganoj vatri. Zatim propasiraj voće i sve ponovno zakuhaj.
- Gustin pomiješaj s malo hladne vode te dodaj pireu od voća da se zgusne. Nekoliko puta zakuhaj tako da žele bude proziran. Zatim želeu dodaj ostatak lubenica i još jednom kratko ugrij. Potom smjesu rasporedi na 4 desertne čaše i ostavi da se ohladi.
- Žlicom zagrabi malo kreme od limete i raspodijeli je na žele od lubenica. Desert možeš ukrasiti tankim komadićima ili ploškicama limete te posuti šećerom u prahu.