gastro postao
                                            
                                        
                                    Obožavate blitvu, ali ste se zaželjeli nekog novog okusa? Imamo receptić za vas!
                                
                                
                                    
                                
                                Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 903
Umak
- 1 l mlijeka
 - 1 luk
 - 2 lovorova lista
 - muškatni oraščić
 - 75 g maslaca
 - 75 g pšeničnog brašna
 - 125 g goude
 - 35 g parmezana
 - sol
 - papar
 
Ostalo
- 500 g blitve
 - 2 žlice maslinova ulja
 - 1 luk
 - 2 režanj češnjaka
 - 450 g tijesta za lazanje
 - 25 g maslaca
 
Priprema
- Za umak pomiješajte mlijeko, luk i lovorov list u loncu na umjerenoj vatri. Neka zakuha pa maknite s vatre i ostavite sa strane 20 minuta. Ocijedite tako da ostane samo tekućina.
 - Otopite maslac u tavi pa dodajte brašno i pržite minutu, dvije. Maknite s vatre i dodajte pola ocijeđenog mlijeka pa miješajte pet minuta. Vratite na vatru i ulijte ostatak mlijeka. Malo promiješajte pa maknite s vatre. Dodajte ribanoga muškatnog oraščića i sireve pa miješajte dok se ne otope. Začinite solju i paprom. Ugrijte pećnicu na 200°C.
 - Narežite blitvu i ostavite sa strane. Trećinu listova blitve blanširajte u posoljenoj vodi pa isperite pod mlazom hladne vode. Ocijedite i ostavite sa strane. Ugrijte ulje u tavi te dodajte luk, češnjak i ostatak blitve. Pržite pet minuta dok luk ne omekša.
 - Namastite lim za pečenje pa poredajte listove za lazanje tako da prekriju dno. Preko stavite trećinu listova blitve, trećinu smjese s lukom i isto toliko bešamela. Nastavite redati listove i nadjev dok sve ne potrošite. Po površini natrgajte maslac. Pecite 25-30 minuta i poslužite.