Riječ sorbet nastala je od arapske riječi »Sharbat« što znači »napitak od voćnog pirea«, što zapravo sorbet i jest.
Sorbet, smrznuti desert koji se izvorno pravi od svježeg voća ili voćnog soka i nekog alkoholnog pića s vremenom je postao prava poslastica gurmana.
Najjednostavniji recept za ovaj desert koji ima niz varijacija na temu je onaj za koji su vam potrebna tek tri sastojka: svježe voće koje imate pri ruci, voda, šećer i malo limunovog soka. Mi vam donosimo recept za sorbet od borovnica i limuna.
Potrebno vam je:
- 2.5 šalice borovnica
- 1/2 šalice vode
- šalica šećera
- 2 žlice limunova soka
- žlica ruma
Priprema:
- Izmiješajte borovnice s vodom dok ne dobijete glatku smjesu. Tu smjesu pomiješajte s ostalim sastojcima u velikoj zdjeli.
- Miješajte nekoliko minuta dok se šećer ne otopi.
- Ulijte u plastičnu posudu i čuvajte u hladnjaku dok ne dosegne temperaturu od četiri stupnja. Ulijte smjesu u aparat za sladoled i zamrznite. Ako nemate aparat za sladoled smjesu jednostavno stavite u zamrzivač i svakih pola sata promiješajte vilicom. Trebat će vam jedno 3 sata da dobijete smjesu odgovarajuće konzistencije.