gastro postao
Brz i lagan desert odlične i osvježavajuće sir-limun kombinacije
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 9
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 319
Baza
- 85 g maslac, neslani
- 80 g šećer, kristal
- 60 g muscovado smeđi šećer
- 2 kom limunova korica
- 110 g pšenično brašno, bijelo
- 30 g gustin
- 1 mala žlica prašak za pecivo
- sol
- 2 kom bjelanjak kokošji
- 100 g vrhnje kiselo (12% masti)
Krema
- 250 g krem sir
- 70 g šećer, u prahu
- 25 ml limunov sok
- 1 žlica marmelada, miješana
- miješano svježe voće
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 180°C, a u kalup za muffine poslažite papirnate košarice.
- Maslac, šećere i limunovu koricu miksaje zajedno u posudi dok ne dobijete pjenastu smjesu.
- Brašno, škrobno brašno, prašak za pecivo i sol prosijte u drugu zdjelu.
- U smjesu s maslacem dodajte jedan po jedan bjelanjak i kratko umiksajte. Zatim dodajte trećinu smjese brašna pa trećinu vrhnja i tako dok sve ne potrošite. Nemojte dugo miksati, samo dok se sve ne sjedini.
- Pomoću grabilice za sladoled ili obične žlice, napunite košarice do otprilike 3/4. Pecite 18-20 minuta, dok na površini ne porumene i zabodena čačkalica ne izađe čista iz biskvita. Izvadite iz kalupa i ohladite.
- Za kremu pomiješajte sir (ja sam koristila posnu skutu, ali možete bilo koji krem sir) sa šećerom i limunovim sokom.
- Ako želite obojati kremu i dati joj malo drugačiji okus, dodajte malo pekmeza ili prehrambene boje u prahu. Svaki cupcake premažite s malo kreme i ukrasite voćem po želji. Poslužite odmah i uživajte!
Izvor Matejka Paladin