Čak i oni koji nisu odrasli uz Jadran uvijek vežu smokve uz ljeto i more, a nismo sigurni jesu li ukusnije svježe smokve ili one sušene na suncu. Autorica bloga Veganica Vinka Tresić spojila je arome suhih smokvi s toplim mirisom cimeta u savršenu ljetnu deliciju koju ćeš rado grickati na plaži. Priprema je jednostavna, a rezultat su zdravi i fini ljetni zalogaji.
Tijesto za keksiće se priprema u multipraktiku i nije ga potrebno mijesiti, a jednom kada se razvalja na radnu površinu puni se aromatičnom smjesom od smokvi, narančine korice i datulja. Keksi su jednako fini posluženi sami ili uz kavu i čaj te će sigurno brzo nestati s tanjura. Vinka je za pripremu ovih prhkih keksića koristila METRO Chef proizvode.
Keksi sa suhim smokvama
Sastojci - za tijesto:
- 85 g veganskog maslaca (sobne temperature)
- 1/2 šalice kokosovog šećera (može i smeđi šećer)
- 245 g glatkog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo METRO Chef
- 2 žlice biljnog napitka METRO Chef
- 1 žličica cimeta METRO Chef
- 1 žličica vanilijinog šećera METRO Chef
- prstohvat soli
Sastojci - za nadjev:
- 100 g datulja METRO Chef
- 100 g suhih smokava
- 1 žlica ruma
- malo naribane narančine korice
- šaka oraha METRO Chef
Postupak:
- U multipraktik stavi maslac, šećer, brašno, prašak za pecivo, biljni napitak, cimet, vanilijin šećer i prstohvat soli. Lagano miksaj dok se tijesto ne poveže.
- Izvadi tijesto, omotaj prozirnom folijom i stavi na hlađenje u zamrzivač (minimalno pola sata).
- Sve sastojke za nadjev stavi u multipraktik. Dakle: datulje, smokve, rum, koricu naranče, orahe i po potrebi malo vode.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- Izvadi tijesto i izvaljaj ga u obliku pravokutnika, dužine pleha za pečenje.
- Nadjev razvaljaj na dužinu tijesta, stavi po sredini i preklopi tijestom preko nadjeva.
- Stavi peći 15 do 20 minuta.
- Kada je kolač pečen, ohladi ga i nareži na tanke kriške.