Jedna žlica ove stracciatella juhe i shvatit ćeš zašto talijanske none nisu komplicirale oko comfort fooda... Isprobaj naš recept!
Postoji nešto moćno u jelu koje se pripremi u manje deset minuta, a već stoljećima ima mjesto za stolom. Stracciatella je klasična talijanska juha iz regije Lazio i vjerojatno jedno od najgenijalnijih rješenja kad ti treba nešto lagano, a fino.
Osnova ove juhe je vrući temeljac u koji se, uz stalno miješanje, ulijevaju umućena jaja s naribanim sirom i svježim začinskim biljem.
Ono što ovu juhu čini zanimljivom je njena prilagodljivost. Možeš je ostaviti potpuno jednostavnom ili je nadograditi: ubaciti kuhanu mini tjesteninu (npr. ditaline ili zvjezdice), komadiće kuhane piletine ili špinat. Ako koristiš zamrznuti špinat, obavezno ga prvo ocijedi jer bi inače mogao razvodniti juhu.
Stracciatella juha izvrsno podnosi i varijacije u začinima – netko će dodati muškatni oraščić, netko limunovu koricu. U svakom slučaju, princip je isti, sve su ostalo nijanse.
Stracciatella juha
foto: Ricardocuisine.com/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Stracciatella juha
10 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pileći temeljac
1
l
Grančica svježeg bosiljka
3
kom
Grančica svježeg peršina
3
kom
Jaje
4
kom
Parmezan
0,33
šalica
Sol
0,25
žličica
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Zagrij temeljac u srednjem loncu dok lagano ne zakipi. Za to vrijeme nasjeckaj grančice bosiljka i peršina. U posebnoj zdjeli razbij jaja, dodaj naribani parmezan, nasjeckane začine i sol, pa sve zajedno dobro izmiješaj.
Smanji vatru na lagano krčkanje. Počni polako ulijevati smjesu od jaja u temeljac, dok neprekidno miješaš. Ako želiš krupnije komade jaja, miješaj polako i stani čim uliješ sve. Za finije, nježne trakice, miješaj brže i nastavi još koju sekundu nakon što uliješ sve. Kuhaj još oko minutu, tek toliko da se jaja stisnu.
Dodaj crni papar i po potrebi još malo soli. Posluži dok je vruće. Možeš dodati malo naribanog parmezana na vrh ili žlicu kuhanih zvjezdica za konkretniji obrok.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
159 kcal
7 %
MASTI
9,40 g
13 %
KOLESTEROL
0,05 g
0 %
UH
4,10 g
1 %
PROTEINI
15,40 g
30 %
Naziv stracciatella dolazi od riječi "stracciare", što znači poderati jer jaja u juhi izgledaju poput poderanih trakica.