Recepti Juha 28. svibnja 2025.

LUDO FINO Jaje u juhi, ali na talijanski način

Juha
10 MIN
5 MIN
4
SREDNJE
Stracciatella: Jaje u juhi, ali na talijanski način
foto: Pinterest
Jedna žlica ove stracciatella juhe i shvatit ćeš zašto talijanske none nisu komplicirale oko comfort fooda... Isprobaj naš recept!

Postoji nešto moćno u jelu koje se pripremi u manje deset minuta, a već stoljećima ima mjesto za stolom. Stracciatella je klasična talijanska juha iz regije Lazio i vjerojatno jedno od najgenijalnijih rješenja kad ti treba nešto lagano, a fino.

Osnova ove juhe je vrući temeljac u koji se, uz stalno miješanje, ulijevaju umućena jaja s naribanim sirom i svježim začinskim biljem.

penicilin juha Možda vas zanima... Talijanska penicilin juha grije dušu i vraća snagu Recepti

Pusti mašti na volju

Ono što ovu juhu čini zanimljivom je njena prilagodljivost. Možeš je ostaviti potpuno jednostavnom ili je nadograditi: ubaciti kuhanu mini tjesteninu (npr. ditaline ili zvjezdice), komadiće kuhane piletine ili špinat. Ako koristiš zamrznuti špinat, obavezno ga prvo ocijedi jer bi inače mogao razvodniti juhu.

Stracciatella juha izvrsno podnosi i varijacije u začinima – netko će dodati muškatni oraščić, netko limunovu koricu. U svakom slučaju, princip je isti, sve su ostalo nijanse.

stracciatella juha | Author: Ricardocuisine.com/Pinterest Stracciatella juha foto: Ricardocuisine.com/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Stracciatella juha
10 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pileći temeljac 1 l
  • Grančica svježeg bosiljka 3 kom
  • Grančica svježeg peršina 3 kom
  • Jaje 4 kom
  • Parmezan 0,33 šalica
  • Sol 0,25 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Zagrij temeljac u srednjem loncu dok lagano ne zakipi. Za to vrijeme nasjeckaj grančice bosiljka i peršina. U posebnoj zdjeli razbij jaja, dodaj naribani parmezan, nasjeckane začine i sol, pa sve zajedno dobro izmiješaj.


  2. Smanji vatru na lagano krčkanje. Počni polako ulijevati smjesu od jaja u temeljac, dok neprekidno miješaš. Ako želiš krupnije komade jaja, miješaj polako i stani čim uliješ sve. Za finije, nježne trakice, miješaj brže i nastavi još koju sekundu nakon što uliješ sve. Kuhaj još oko minutu, tek toliko da se jaja stisnu.


  3. Dodaj crni papar i po potrebi još malo soli. Posluži dok je vruće. Možeš dodati malo naribanog parmezana na vrh ili žlicu kuhanih zvjezdica za konkretniji obrok.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

159 kcal

7 %

MASTI

9,40 g

13 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

4,10 g

1 %

PROTEINI

15,40 g

30 %

Naziv stracciatella dolazi od riječi "stracciare", što znači poderati jer jaja u juhi izgledaju poput poderanih trakica.

Utješi se i ovim prefinim juhama!

Minestrone juha za proljetni reset! Možda vas zanima... Minestrone juha za proljetni reset Recepti Zlatna juha - topla, hranjiva i gotova za pola sata Možda vas zanima... Zovu je zlatna, a svaka žlica ove juhe opravdava to ime! Recepti Krem juha od špinata Možda vas zanima... Proljetna krem juha od špinata koja mami na još Recepti stanley tucci Možda vas zanima... Glumac i veliki gurman Stanley Tucci ima najbolje savjete za savršenu juhu Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.