Ova lagana varijanta klasične talijanske minestrone juhe slavi početak proljeća kad se na tržnicama pojave šparoge, mladi krumpiri, artičoke i mahunarke. Uživaj!
Taj povrtni trojac ne samo da donosi okus proljeća, nego je i savršen balans okusa i teksture: šparoge daju svježinu i hrskavost, grašak nježnu slatkoću, a artičoke aromatičnu dubinu koja se ističe bez obzira na to koristiš li svježe ili smrznute. Upravo ta kombinacija povrća čini ovu juhu drugačijom od zimskih varijanti koje se oslanjaju na korjenasto povrće.
Savršeni balans u juhi bez recepta
Ono što ovu minestrone juhu čini svestranom jest mogućnost interpretacije, ali i tu postoji pravilo: raznolikost je ključ. Ako u juhi imaš samo 3 vrste povrća, sve i da je savršeno skuhano, rezultat će biti tanak.
Dodaj jednu lisnatu komponentu (npr. špinat), jednu gustu i škrobastu (mladi krumpir), jednu mahunarku (slanutak) i jedno kiselkasto ili aromatično povrće ili dodatak s povrćem (rajčica, pesto, limun...). Tako ćeš dobiti jelo koje ima sve, u svakoj žlici.
Nasjeckaj mladi luk, odvajajući bijeli i svijetlozeleni dio od tamnijeg zelenog, te češnjak, dodajući ga bijelom dijelu luka. Krumpir dobro operi i nareži na komade veličine zalogaja. Artičoke očisti do srca i nasjeckaj ga.
U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj bijeli dio luka i češnjak pa pirjaj minutu. Zatim dodaj krumpir i kuhaj još jednu minutu uz povremeno miješanje.
Ulij sjeckanu rajčicu zajedno s tekućinom i dodaj temeljac. Posoli po ukusu, poklopi i kuhaj na srednje laganoj vatri oko 10 minuta.
Umiješaj artičoke i kuhaj još 5 minuta.
Ubaci slanutak i grašak, promiješaj i kuhaj dodatnih 5 minuta.
Dodaj šparoge i kuhaj 2 minute. Dodaj lisnato povrće narezano na trakice i tamnozeleni dio mladog luka. Kuhaj još minutu, samo da povrće povene.
Ugasi vatru i umiješaj pesto. Pospi crni papar i dodaj još soli ako je potrebno (ovisno o slanoći temeljca). Posluži toplo, uz naribani parmezan.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
366 kcal
18 %
MASTI
12,00 g
16 %
KOLESTEROL
0,01 g
0 %
UH
55,00 g
20 %
PROTEINI
16,00 g
32 %
Dok se juha kuha, riješi kviz... I otkrij još recepata!