Recepti Juha 07. svibnja 2025.

Minestrone juha za proljetni reset

Juha
20 MIN
40 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Minestrone juha za proljetni reset!
foto: @jernejkitchen Pinterest
Ova lagana varijanta klasične talijanske minestrone juhe slavi početak proljeća kad se na tržnicama pojave šparoge, mladi krumpiri, artičoke i mahunarke. Uživaj!

Kada se na tržnici istodobno pojave šparoge, grašak i artičoke, znaš da je vrijeme da se na tvome stolu nađe proljetna minestrone juha.

Taj povrtni  trojac ne samo da donosi okus proljeća, nego je i savršen balans okusa i teksture: šparoge daju svježinu i hrskavost, grašak nježnu slatkoću, a artičoke aromatičnu dubinu koja se ističe bez obzira na to koristiš li svježe ili smrznute. Upravo ta kombinacija povrća čini ovu juhu drugačijom od zimskih varijanti koje se oslanjaju na korjenasto povrće.

Savršeni balans u juhi bez recepta

Ono što ovu minestrone juhu čini svestranom jest mogućnost interpretacije, ali i tu postoji pravilo: raznolikost je ključ. Ako u juhi imaš samo 3 vrste povrća, sve i da je savršeno skuhano, rezultat će biti tanak.

Dodaj jednu lisnatu komponentu (npr. špinat), jednu gustu i škrobastu (mladi krumpir), jednu mahunarku (slanutak) i jedno kiselkasto ili aromatično povrće ili dodatak s povrćem (rajčica, pesto, limun...). Tako ćeš dobiti jelo koje ima sve, u svakoj žlici.

Ne gasi ekran dok kuham

Proljetna minestrone juha
20 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Mladi luk 6 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Mladi krumpir 450 g
  • Sjeckana rajčica iz konzerve 1 kom
  • Pileći temeljac 1 l
  • Sol 0,25 žličica
  • Artičoka - srce 250 g
  • Slanutak - kuhani 400 g
  • Grašak 1 šalica
  • Šparoge 200 g
  • Miješano lisnato povrće (špinat, blitva, kelj...) 2 šalica
  • Pesto od bosiljka 0,25 šalica
  • Parmezan
  • Svježe mljeveni crni papar 1 žličica
Postupak
  1. Nasjeckaj mladi luk, odvajajući bijeli i svijetlozeleni dio od tamnijeg zelenog, te češnjak, dodajući ga bijelom dijelu luka. Krumpir dobro operi i nareži na komade veličine zalogaja. Artičoke očisti do srca i nasjeckaj ga.


  2. U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj bijeli dio luka i češnjak pa pirjaj minutu. Zatim dodaj krumpir i kuhaj još jednu minutu uz povremeno miješanje.


  3. Ulij sjeckanu rajčicu zajedno s tekućinom i dodaj temeljac. Posoli po ukusu, poklopi i kuhaj na srednje laganoj vatri oko 10 minuta.


  4. Umiješaj artičoke i kuhaj još 5 minuta.


  5. Ubaci slanutak i grašak, promiješaj i kuhaj dodatnih 5 minuta.


  6. Dodaj šparoge i kuhaj 2 minute. Dodaj lisnato povrće narezano na trakice i tamnozeleni dio mladog luka. Kuhaj još minutu, samo da povrće povene.


  7. Ugasi vatru i umiješaj pesto. Pospi crni papar i dodaj još soli ako je potrebno (ovisno o slanoći temeljca). Posluži toplo, uz naribani parmezan.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

366 kcal

18 %

MASTI

12,00 g

16 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

55,00 g

20 %

PROTEINI

16,00 g

32 %

Dok se juha kuha, riješi kviz... I otkrij još recepata!

Zlatna juha - topla, hranjiva i gotova za pola sata Možda vas zanima... Zovu je zlatna, a svaka žlica ove juhe opravdava to ime! Recepti stanley tucci Možda vas zanima... Glumac i veliki gurman Stanley Tucci ima najbolje savjete za savršenu juhu Špajza Krem juha od graška Možda vas zanima... Biraj koja ti je draža: bistra ili krem juha od graška Recepti juha kviz Možda vas zanima... KVIZ Prepoznaješ li 10/10 ukusnih juha? Kviz

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.