gastro postao
Za prvi recept na Gastrosferi Tamara je odlučila podijeliti tajnu za savršene macaronse
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 15
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 91
Macarons
- 70 g bjelanjak kokošji
- 50 g šećer, kristal
- 80 g bademi,mljeveni
- 120 g šećer, u prahu
- 7 kapi aroma mente
Ganache od tamne čokolade
- 100 g tamna čokolada
- 50 ml vrhnje za šlag
Priprema
- Macarons: Mljevene bademe i šećer u prahu prosijte zajedno u jednu posudu.
- U drugoj posudi miksajte bjelanjke dok ne očvrsnu pa pomalo dodajte kristalni šećer. Miksajte dok smjesa ne postane sjajna i glatka (oko 3 min).
- Dodajte aromu mente, a ukoliko niste zadovoljni bojom možete dodati i par kapi jestive boje (zelene ili plave). Miksajte dok se boja ne ujednači.
- Uzmite špatulu te vrlo laganim pokretima dodajte mješavinu badema i šećera u prahu u nekoliko navrata.
- Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu te na papir za pečenje istisnite krugove promjera 4 cm, koje možete prethodno nacrtati na papiru, ali onda ga svakako okrenite naopačke. Pazite i da razmak između krugova neka bude najmanje 4 cm.
- Nekoliko puta lupite limom o stol da iz smjese izađu mjehurići te da se njihova površina zagladi.
- Ostavite da stoje 40 - 50 min na sobnoj temperaturi. Ovim postupkom macaronsi će dobiti koricu pa će se prilikom pečenja stvoriti tzv. stopalo.
- Pecite ih na 140°C oko 10 – 13 min. Nakon 10 min otvorite pećnicu i probajte prstom da li je korica tvrda, ako je, onda su pečeni, a ukoliko nije ostavite ih još minutu pa provjerite ponovno.
- Ganache od tamne čokolade: Zakuhajte slatko vrhnje do vrenja pa ga prelijte preko čokolade narezane na komadiće.
- Ostavite nekoliko minuta te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Ohladite do kraja i punite macaronse malom količinom.