gastro postao
Pite u kojima ćete uživati u nenadmašnoj kombinaciji karamela i čokolade
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 24
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 213
Tijesto
- 125 g maslac, neslani
- 100 g šećer, u prahu
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 180 g pšenično brašno, bijelo
- 30 g kakao u prahu, nezašećereni
Karamel
- 100 ml voda
- 400 g šećer, kristal
- 125 g maslac, neslani
- 2 žlica mileram
Čokoladna krema
- 125 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 100 g nestlé dessert corsé
Priprema
- Miksajte omekšali maslac i šećer u prahu toliko da se šećer umiješa pa dodajte žumanjak, a zatim brašno pomiješano s kakaom i promiješajte dok ne dobijete tijesto.
- Oblikujte ga u disk i zamotajte u prozirnu foliju te stavite da se stisne u hladnjaku najmanje 2 sata.
- Zagrijte pećnicu na 165ºC.
- Pripremite male kalupe za pite promjera 10 cm ili manje.
- Razvaljajte tijesto između dva masna papira ili dva komada prozirne folije vrlo tanko (oko 3 mm) pa nakratko stavite tijesto u zamrzivač ili hladnjak da se opet malo stvrdne i zatim izrežite krugove okruglim rezačem, malo većim od promjera kalupa i obložite ih.
- Višak tijesta na rubovima kalupa odrežite nožem.
- Izbodite tijesto malo na dnu da se previše ne napuhne kod pečenja.
- Pecite tijesto 10-12 min dok nije sasvim suho na dodir i ne dobije laganu boju. Ostavite da se ohladi prije vađenja iz kalupa.
- Za karamel stavite šećer sa 100 ml vode u posudu s debelim dnom i na vrlo laganoj vatri pustite da se šećer sasvim rastopi, pojačajte vatru i kuhajte šećer dok ne dobijete zlatno smeđi karamel.
- Vrlo oprezno dodajte maslac (karamel će početi snažno ključati), a zatim i vrhnje.
- Protresite posudu da se karamel, maslac i vrhnje umiješaju te držite na vatri dok se karamel ne rastopi.
- Pustite da se karamel ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim s njim napunite pečeno i ohlađeno tijesto do pola.
- Držite na hladnom mjestu (ali ne u hladnjaku).
- Za čokoladnu kremu izlomite u posudi čokoladu na male komadiće.
- Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte ga preko čokolade te promiješajte dok ne dobijete glatku i homogenu kremu.
- Pustite da se malo ohladi i s njom napunite pite s karamelom do vrha.
- Po volji možete na vrh dodati par zrna fine krupne morske soli.
Izvor Ana Ugarković