Recepti Božić 26. studenoga 2025.

Marin Medak za Advent priprema genijalan spoj palačinki i fritula, a imamo i recept!

Božić
25 MIN
20 MIN
1
SREDNJE
fritulinka
Fritulinka s marelicom
foto: BOJAN HARON MARKICEVIC
"Ovo je najgenijalnije jelo koje sam ikad kreirao. Htjeli smo napraviti nešto novo, nešto što ne postoji, a opet da bude svima blisko", objašnjava Marin Medak.

Advent u Zagrebu ove je godine dobio novo nezaobilazno mjesto: kućicu Fritulinka by Rougemarin na Trgu bana Jelačića. A s njom i – prema riječima chefa i kulinarskog inovatora i vizionara Marina Medaka – “najbolji proizvod u njegovoj karijeri”. Riječ je o - Fritulinki, slatkom adventskom novitetu.

fritulinka | Author: BOJAN HARON MARKICEVIC Fritulinka s čokoladom foto: BOJAN HARON MARKICEVIC

fritulinka | Author: BOJAN HARON MARKICEVIC 'Obične' fritule s čokoladom foto: BOJAN HARON MARKICEVIC

Što je Fritulinka?

Kako objašnjava tim Rougemarina, Fritulinka predstavlja najbolje od fritule i najbolje od palačinke u jednom. Sastoji se od mekane palačinke s punjenjem, nježno umotane u tijesto za fritule, zatim ispržena do zlaćane boje, baš poput fritule, i na kraju uvaljana u šećer (s cimetom).

Unutrašnjost fritulinke krije čak 5 vrsta punjenja:

  • pistacija s umakom od pistacija
  • pekmez šljiva
  • čokoladna krema
  • pekmez marelica s umakom od karamele i mandarina
  • jabuka s karamelom i cvijetom soli.

"Ovo je najgenijalnije jelo koje sam ikad kreirao. Htjeli smo napraviti nešto novo, nešto što ne postoji, a opet da bude svima blisko. Fritulinka je upravo to", poručio je Marin Medak.

fritulinka | Author: BOJAN HARON MARKICEVIC Fritulinka s pistacijom foto: BOJAN HARON MARKICEVIC fritulinka | Author: BOJAN HARON MARKICEVIC Frtulinka s džemom od šljiva foto: BOJAN HARON MARKICEVIC fritulinka | Author: BOJAN HARON MARKICEVIC Hot dog u Rougemarin stilu foto: BOJAN HARON MARKICEVIC

Advent koji miriše na domaće

Rougemarinova adventska kućica ove je godine osmišljena kao mali gastronomski laboratorij u srcu Zagreba. Uz Fritulinku, posjetitelji mogu probati i:

  • klasične fritule
  • sočne hot-dogove rađene u Rougemarin stilu
  • još nekoliko adventskih radosti koje se otkrivaju na licu mjesta

Cilj je, ističu iz Rougemarina, bio stvoriti kućicu na koju se ne dolazi “usput”, nego namjerno – zbog okusa koji se ne mogu pronaći nigdje drugdje.

U nastavku donosimo recept za slasnu Fritulinku s marelicom. Recept Marina Medaka prilagođen je pripremi kod kuće...

fritulinka | Author: BOJAN HARON MARKICEVIC Fritulinka s marelicom foto: BOJAN HARON MARKICEVIC

Ne gasi ekran dok kuham

Fritulinka s marelicom
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
1
porcija
SREDNJE
ZA 1 FRITULINKU
Sastojci
  • Palačinka 1 kom
  • Smjesa za fritule 100 g
  • Džem od marelice 60 g
  • Umak od mandarine i karamele 30 g
  • Suncokretovo ulje 1 l
PALAČINKE
Sastojci
  • Jaje 2 kom
  • Glatko brašno 200 g
  • Mlijeko 200 ml
  • Mineralna voda 200 ml
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Rastopljeni maslac 1 žlica
  • Sol 1 prstohvat
Postupak
  1. Sve sastojke izmiksati mikserom do glatke smjese.


  2. Na zagrijanu i lagano nauljenu tavu izliti vrlo tanak sloj smjese i ispeći palačinku.


SMJESA ZA FRITULE
Sastojci
  • Jogurt 400 ml
  • Jaje 2 kom
  • Vanilin šećer 2 kom
  • Sol 1 prstohvat
  • Šećer 2 žličica
  • Glatko brašno 300 g
  • Prašak za pecivo 1 kom
  • Rum 1 žlica
Postupak
  1. Sve sastojke dobro izmiksati dok se ne dobije homogena, glatka smjesa.


UMAK OD MANDARINE I KARAMELE
Sastojci
  • Šećer 160 g
  • Glukozni sirup 100 g
  • Vrhnje za šlag 260 g
  • Sol 1,50 g
  • Sok od mandarine 150 g
Postupak
  1. Karamelizirati šećer i glukozni sirup.


  2. Dodati vrelo vrhnje za šlag (slatko vrhnje) i miješati dok se ne dobije glatka karamela.


  3. Polako ulijevati sok od mandarina uz stalno miješanje.


FRITULINKA - POSTUPAK IZRADE
Sastojci
Postupak
  1. Ispečenu palačinku namazati sa 60 g džema od marelice, ostavljajući 3–4 cm nemazanog ruba.


  2. Zamotati kao burrito:

    početi motanje

    zaustaviti se kad je palačinka zamotana oko trećine

    preklopiti rubove (3–4 cm) prema unutra

    dovršiti rolanje tako da nadjev ne može iscuriti


  3. Zamotanu palačinku staviti u zamrzivač 2–3 sata, dok se dovoljno ne stisne da se ne može odmotati.


  4. Zamrznutu palačinku premazati smjesom za fritule u sloju od cca 5 mm.


  5. Pržiti u ulju na 160°C 8–9 minuta.


  6. Uvaljati u mix (50:50) kristal i šećerom u prahu te dodati cimet po želji


  7. Poslužiti toplo i preliti umakom od karamele/mandarine.


  8. Od ostatka smjese za fritule – ispržiti fritule 😊


Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.