U dva poteza brokula postaje zvijezda: karameliziraj je bez miješanja, pa je "oženi" u baršunastom umakom s parmezanom i uživaj u kremastoj Marry Me brokuli
Inspirirana viralnom Marry Me piletinom, ova Marry Mebrokula donosi svu raskoš umaka, ali u vegetarijanskoj verziji koja ne štedi na okusima. Komadići brokule najprije se zapeku kako bi dobili karamelizirani rub, a zatim se lagano kuhaju u umaku od sušenih rajčica, češnjaka, povrtnog temeljca i vrhnja.
Sve zaokružuju talijanski začini, malo ljutine i puno, puno parmezana. Savršeno funkcionira kao prilog, ali uz tostirani kruh ili kuhanu kvinoju postaje izvrsno glavno jelo – lagano, bogato, a opet jednostavno.
Ključ je u strpljenju: pusti brokulu da se zapeče bez miješanja – dobit ćeš onaj hrskavi rub koji čini razliku. Umak se radi u istoj tavi pa zadržava sve okuse: rajčice, češnjak i ljutkasti začini stvaraju dubinu, a vrhnje i parmezan povezuju sve u savršenu kremoznu cjelinu.
Ako ti nedostaje talijanske mješavine začina, poslužit će sušeni bosiljak ili origano. Za dodatni šarm, posluži s još malo papra i svježim bosiljkom na vrhu. I to je to – brokula je spremna za ljubav, a recept je u nastavku...
Marry Me brokula
foto: Recipes by Natalie/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Marry Me brokula
15 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Ulje iz staklenke sušenih rajčica
3
žlica
Sušene rajčice u ulju
0,66
šalica
Brokula
8
šalica
Ljutika
1
kom
Češnjak
1
žlica
Povrtni temeljac
1,25
šalica
Talijanska mješavina začina
1
žličica
Paprika
0,50
žličica
Chili pahuljice
0,25
žličica
Sol
0,25
žličica
Vrhnje za kuhanje
0,25
šalica
Svježi bosiljak
3
žlica
Parmezan
0,50
šalica
Postupak
Zagrij 1 žlicu ulja od sušenih rajčica u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj 4 šalice cvjetova brokule u ravnomjernom sloju; peci bez miješanja dok ne porumeni, oko 3 minute.
Promiješaj i nastavi kuhati, povremeno miješajući, dok se brokula ne zarumeni sa svih strana i postane jarko zelena, 2-3 minute.
Premjesti na tanjur. Nemoj čistiti tavu. Ponavljaj postupak s još 1 žlicom ulja i preostalim brokulama. Nemoj čistiti tavu.
U istoj tavi zagrij preostalu 1 žlicu ulja od sušenih rajčica na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckanu ljutiku i kuhaj, često miješajući, dok ne omekša, oko 2 minute
Umiješaj ocijeđene sušene rajčice i nasjeckani češnjak. Kuhaj stalno miješajući dok se rajčice lagano ne raspadnu i poprime tamnocrvenu boju, oko 2 minute.
Umiješaj pečenu brokulu, temeljac, talijanski začin, papriku, chili pahuljice i sol. Pokrij i kuhaj bez miješanja dok se temeljac ne reducira i brokula ne omekša, oko 3 minute.
Dodaj vrhnje i 2 žlice nasjeckanih listića svježeg bosiljka te kuhaj uz stalno miješanje dok se umak ne zgusne, 1-2 minute. Makni s vatre. Postupno umiješaj ¼ šalice + 2 žlice parmezana dok se ne otopi i sjedini, 30-45 sekundi.
Pospi preostalom 1 žlicom nasjeckanog bosiljka i sa 2 žlice parmezana.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
207 kcal
10 %
MASTI
15,00 g
20 %
KOLESTEROL
0,18 g
0 %
UH
15,00 g
5 %
PROTEINI
7,00 g
14 %
Ako ti ostane viška, Marry Me brokula se odlično ponaša i dan poslije: samo je kratko zagrij na tavi s malo temeljca ili vode, a zatim dodaj još malo svježeg parmezana i bosiljka za potpuno novi zalogaj.
S ovim "Marry me" receptima ćeš poželjeti provesti život!