gastro postao
Naša blogerica Tanja pripremila je već pomalo zaboravljenu slasticu, ali s dodatkom kokosa
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 777
Kore
- 2.50 žlica mast svinjska, nesoljena
- 150 g šećer, kristal
- 3 žlica med, vrcani
- 1 kom jaje kokošje
- 1 mala žlica soda bikarbona
- 0.25 mala žlica mljeveni cimet
- 500 g glatko brašno
Krema
- 650 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 5 žlica oštro brašno
- 200 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 200 g maslac, neslani
- 5 žlica kokosovo brašno
Priprema
- Pećnicu ugrijati na 180°C. Pripremiti 4 lista papira za pečenje.
- Šećer, jaje, mast, med i sodu bikarbonu staviti u posudu i kuhati na laganoj vatri 5-10 minuta. Smjesa će biti pjenasta i nježno mirisati na karamel. Maknuti s vatre, povremeno promiješati pa nakon 15 minuta u smjesu dodati brašno i cimet. Sve sastojke dobro promiješati, izvaditi iz posude pa kratko rukom mijesiti (na brašnom posutoj podlozi).
- Tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela. Svaki dio tijesta tanko razvaljati na papiru za pečenje (svaka kora treba biti cca 22 x 35 cm) pa staviti na preokrenuti lim i svaku koru peći 3-5 minuta na 180°C.
- Pripremiti kremu. U posudu uliti mlijeko, dodati šećer i vanilin šećer. Kada mlijeko prokuha i šećer se otopi, maknuti s vatre, dodati brašno i brzo pjenjačom miješati. Vratiti na laganu vatru i kuhati uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.
- Kremu ohladiti pa u dobro ohlađenu kremu umiješati maslac sobne temperature.
- Na tri kore u jednakim slojevima rasporediti ohlađenu kremu, a na zadnju, četvrtu koru, nanijeti tek vrlo tanki sloj kreme pa posuti kokosovim brašnom.
- Pitu rezati i poslužiti sljedeći dan.