Recepti 13. listopada 2014.

Medena pita s kokosom

Medena pita s kokosom
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Tanja pripremila je već pomalo zaboravljenu slasticu, ali s dodatkom kokosa

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 777

Kore

  • 2.50 žlica mast svinjska, nesoljena
  • 150 g šećer, kristal
  • 3 žlica med, vrcani
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1 mala žlica soda bikarbona
  • 0.25 mala žlica mljeveni cimet
  • 500 g glatko brašno

Krema

  • 650 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 5 žlica oštro brašno
  • 200 g šećer, kristal
  • 1 kom vanilin šećer
  • 200 g maslac, neslani
  • 5 žlica kokosovo brašno

Priprema

  1. Pećnicu ugrijati na 180°C. Pripremiti 4 lista papira za pečenje.
  2. Šećer, jaje, mast, med i sodu bikarbonu staviti u posudu i kuhati na laganoj vatri 5-10 minuta. Smjesa će biti pjenasta i nježno mirisati na karamel. Maknuti s vatre, povremeno promiješati pa nakon 15 minuta u smjesu dodati brašno i cimet. Sve sastojke dobro promiješati, izvaditi iz posude pa kratko rukom mijesiti (na brašnom posutoj podlozi).
  3. Tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela. Svaki dio tijesta tanko razvaljati na papiru za pečenje (svaka kora treba biti cca 22 x 35 cm) pa staviti na preokrenuti lim i svaku koru peći 3-5 minuta na 180°C.
  4. Pripremiti kremu. U posudu uliti mlijeko, dodati šećer i vanilin šećer. Kada mlijeko prokuha i šećer se otopi, maknuti s vatre, dodati brašno i brzo pjenjačom miješati. Vratiti na laganu vatru i kuhati uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.
  5. Kremu ohladiti pa u dobro ohlađenu kremu umiješati maslac sobne temperature.
  6. Na tri kore u jednakim slojevima rasporediti ohlađenu kremu, a na zadnju, četvrtu koru, nanijeti tek vrlo tanki sloj kreme pa posuti kokosovim brašnom.
  7. Pitu rezati i poslužiti sljedeći dan.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.