gastro postao
Želite li da medenjaci imaju intenzivniji okus, upotrijebite pčelinji med
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 25
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 133
Potrebno vam je
- 250 g med, vrcani
- 100 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 10 g vanilin šećer
- 1 kom jaje kokošje
- 2 žlica tamni rum
- 250 g pšenično brašno, bijelo
- 250 g raženo brašno ( 60% ekstrah.)
- 10 g prašak za pecivo
- 1 žlica mljeveni cimet
- 1 prstohvat muškatni oraščić
- sol
- 1 mala žlica limunova korica
- 5 žlica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
Priprema
- U posudu stavite med i šećer pa lagano zagrijte. Dodajte vanilin šećer, jaje i rum. Pjenasto umutite sve sastojke. Izmiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo, začinima, solju i limunovom korom pa ih umiješajte u smjesu s medom.
- Tijesto zamijesite rukama. Pospite brašnom radnu plohu, razvaljajte na njoj dio tijesta na debljinu oko 1 cm i izrežite razne oblike.
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Obložite papirom limove za pečenje pa na njih složite kolačiće. Premažite vrhnjem i ukrasite prema želji. Pecite medenjake oko 20 minuta.
Izvor Skuhatćute