Recepti 25. veljače 2017.

Meki i lagani: Klipići kakve još niste probali

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjajna grickalica za goste ili hrana za vlastitu utjehu, lagani, meni i još vrući klipići osvojit će vas na prvi zalogaj

Ovakvu klasičnu pripremu klipića možete začiniti s kakvim mesnim dodacima poput šunke, kobasica ili hrenovka koje ćete zarolati u tijesto. Napuniti ih možete i svježim ili tvrdim sirom dok će dimljeni dodaci dati posebno dobar miris ovim toplim, domaćim zalogajima.

Pospite ih sezamom, makom, kimom ili nekim drugim dodatkom po želji. Igrajte se, dodajte i oduzimajte, a baznu smjesu ostavite istom pa se razveselite divnim, mekim i laganim domaćim klipićima.

Potrebno vam je:

  • 500 g brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 20 g svježeg kvasca
  • Prstohvat šećera
  • Sezam
  • Jaje
  • Sol

Priprema:

  1. U toplo mlijeko ubacite polovicu paketića svježeg kvasca, dodajte prstohvat šećera i žličicu brašna.
  2. Stavite na toplo mjesto i pustite da se diže barem pola sata.
  3. Kada se kvasac aktivirao, dodajte ga prosijanom brašnu i soli.
  4. Maslac otopite pa ga također dodajte brašnu i kvascu.
  5. Zamijesite tijesto.
  6. Pustite da odmara na toplom najmanje sat vremena ili dok se ne udvostruči.
  7. Rasporedite tijesto na manje okruglice i pustite da stoje još 20 minuta.
  8. Svaku kuglicu razvaljajte i zarolajte u klipić.
  9. Posložite klipiće na topli lim.
  10. Neka odmore barem desetak minuta, a zatim ih premažite razmućenim jajem, posolite ih i dodajte sezam.
  11. Pecite oko pola sata.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.