gastro postao
Sjajna grickalica za goste ili hrana za vlastitu utjehu, lagani, meni i još vrući klipići osvojit će vas na prvi zalogaj
Ovakvu klasičnu pripremu klipića možete začiniti s kakvim mesnim dodacima poput šunke, kobasica ili hrenovka koje ćete zarolati u tijesto. Napuniti ih možete i svježim ili tvrdim sirom dok će dimljeni dodaci dati posebno dobar miris ovim toplim, domaćim zalogajima.
Pospite ih sezamom, makom, kimom ili nekim drugim dodatkom po želji. Igrajte se, dodajte i oduzimajte, a baznu smjesu ostavite istom pa se razveselite divnim, mekim i laganim domaćim klipićima.
Potrebno vam je:
- 500 g brašna
- 200 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- 20 g svježeg kvasca
- Prstohvat šećera
- Sezam
- Jaje
- Sol
Priprema:
- U toplo mlijeko ubacite polovicu paketića svježeg kvasca, dodajte prstohvat šećera i žličicu brašna.
- Stavite na toplo mjesto i pustite da se diže barem pola sata.
- Kada se kvasac aktivirao, dodajte ga prosijanom brašnu i soli.
- Maslac otopite pa ga također dodajte brašnu i kvascu.
- Zamijesite tijesto.
- Pustite da odmara na toplom najmanje sat vremena ili dok se ne udvostruči.
- Rasporedite tijesto na manje okruglice i pustite da stoje još 20 minuta.
- Svaku kuglicu razvaljajte i zarolajte u klipić.
- Posložite klipiće na topli lim.
- Neka odmore barem desetak minuta, a zatim ih premažite razmućenim jajem, posolite ih i dodajte sezam.
- Pecite oko pola sata.
Dobar tek!