gastro postao
Ukusna juha od mesa i čičoka
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 418
Potrebno vam je
- 1.25 l pileći temeljac
- 750 g čičoka
- 1 kom limun
- 60 g maslac, slani
- 2 kom luk ,crveni
- 1 režanj češnjak
- 2 kom lovorov list
- 0.25 mala žlica muškatni oraščić
- 1 žlica limunov sok
- 150 ml vrhnje kiselo (10% masti )
- sol
- papar
Priprema
- Po potrebi, pripremite temeljac (može i povrtni umjesto pilećeg).
- Čičoke ogulite i narežite. Stavite ih u zdjelu s vodom i ploškama limuna.
- U velikoj posudi rastopite maslac ili margarin. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, pa lagano pirjajte 3-4 minute da omekšaju, ali ne posmeđe.
- Ocijedite čičoke i stavite ih u posudu. Promiješajte i 2-3 minute pirjajte na laganoj vatri. Ne dopustite da promijenu boju.
- Dodajte temeljac, sol i papar, lovorove listove, mljeveni muškatni oraščić i limunov sok pa pustite da polako zakuha. Poklopite i kuhajte na slaboj vatri 30 minuta dok sve povrće ne omekša.
- Izvadite lovorove listove, ostavite juhu da se malo ohladi, pa je zatim protisnite kroz cjedilo ili izmiksajte.
- Ulijte je u čistu posudu i pustite da zakuha. Po potrebi posolite i popaprite i umiješajte vrhnje ili meki sir. Ponovo je zagrijte, no ne dopustite da zakuha.
Ukusna juha od mesa i čičoka