gastro postao
Svi mi volimo dobre i slasne focaccie!
Predivna focaccia koju možete napraviti već danas, vrlo je jednostavna za napraviti.
Uložit ćete samo malo truda, a rezultat će biti fantastičan!
Možete ju poslužiti kao predjelo, ili čak za doručak s nekim finim namazom od vrhnja, ili ju možete jesti uz neko dobro varivo.
Naš prijedlog je da ju jedete još toplu i samu jer je neopisivo mirisna i ukusna!
Sastojci:
- 1 žličica + 2 žlice maslinovog ulja
- 3/4 šalice tople vode
- 1/2 žličice šećera
- 1 1/2 žličica suhog kvasca
- 1/2 žličice soli
- 1 3/4 šalice glatkog brašna
- 3 žlice maslaca
- 1 žlica naribanog parmezana
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- 1/4 žličice suhog ružmarina i timijana
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 100 stupnjeva, kada je zagrijana, ugasiti ju jer će se u njoj dizati tijesto
- U posudi pomiješati toplu vodu i šećer i miješati dok se šećer ne rastopi pa dodati kvasac; ostaviti 5 minuta na toplom da kvasac počne djelovati
- U kvasac dodati i šalicu brašna pa miješati dok se ne sjedini; dodati 2 žlice maslinovog ulja i miješati; postupno dodavati preostalo brašno i miksati električnim mikserom s nastavkom za tijesto dok se tijesto ne počne odljepljivati od ruba posude
- Prebaciti tijesto na pobrašnjenu podlogu i oblikovati ga u kuglu
- Namazati uljem željeznu tavu za pečenje (koja može u pećnicu) i staviti u nju tijesto te staviti u zagrijanu, isključenu pećnicu da se diže
- Kada se tijesto diglo, izvaditi ga iz pećnice i zagrijati ju na 200 stupnjeva, a u tijestu prstima utisnuti rupice
- Pomiješati rastopljeni maslac (3 žlice) s parmezanom, začinima i češnjakom i s polovicom premazati pripremljeno tijesto
- Staviti tijesto u zagrijanu pećnicu i peći ga 20 minuta - dok ne dobije lijepu zlatnu boju
- Kada je pečeno, odmah ga premazati preostalom polovicom maslaca i parmezana
Dobar tek!