gastro postao
Ovog se vikenda počastite kremastim krumpirom s češnjakom i sirom.
Ima li što bolje od vrućeg zapečenog krumpira, sira koji se razvlači i mirisa češnjaka? Mi tvrdimo da, kad je u pitanju comfort food, zaista nema.
Ovaj krumpir može funkcionirati kao glavno jelo, idealno za poboljšanje raspoloženja nakon dugog i napornog radnog dana. S druge strane, vrlo ćete ga lako moći uklopiti kao prilog u jelovnik za nadolazeće blagdane.
Sastojci:
- 2 kilograma krumpira
- 3 žlice maslaca
- 1 mali bijeli luk
- 3 režnja češnjaka
- 30 g brašna
- 200 ml povrtnog temeljca
- 500 ml mlijeka
- 1-2 žličice soli
- ½ žličice crnog papra
- 200 g naribanog sira (poput Gaude ili Cheddara)
- 50 g naribanog parmezana
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Premažite maslacem posudu za pečenje (cca 20 x 30 cm).
- Otopite 3 žlice maslaca u velikoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i dinstajte nekoliko minuta, sve dok ne omekša. Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak i dinstajte još par minuta.
- Dodajte brašno i miješajte, a potom ulijte temeljac, mlijeko, posolite i popaprite. Miješajte dok se smjesa ne sjedini i nastavite kuhati. Kad lagano počne krčkati, maknite s vatre.
- Krumpir operite, ogulite i narežite na tanke ploške. Posložite red krumpira u posudu za pečenje, a potom prelijte pripremljenim umakom. Pospite sirom i ponovite postupak.
- Prekrijte posudu aluminijskom folijom i pecite 30-ak minuta. Kad se u umaku počnu stvarati mjehurići, maknite foliju i pecite još otprilike pola sata.
Poslužite odmah!