Recepti 01. siječnja 2019.

Mirisno i hrskavo:  Zapečeni krumpir sa sirom

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovog se vikenda počastite kremastim krumpirom s češnjakom i sirom.

Ima li što bolje od vrućeg zapečenog krumpira, sira koji se razvlači i mirisa češnjaka? Mi tvrdimo da, kad je u pitanju comfort food, zaista nema. 

Ovaj krumpir može funkcionirati kao glavno jelo, idealno za poboljšanje raspoloženja nakon dugog i napornog radnog dana. S druge strane, vrlo ćete ga lako moći uklopiti kao prilog u jelovnik za nadolazeće blagdane. 

 

krumpir Možda vas zanima... Uljepšajte dan pečenim krumpirom s brokulom i sirom Recepti

 

Sastojci:

  • 2 kilograma krumpira
  • 3 žlice maslaca
  • 1 mali bijeli luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 30 g brašna
  • 200 ml povrtnog temeljca
  • 500 ml mlijeka
  • 1-2 žličice soli
  • ½ žličice crnog papra
  • 200 g naribanog sira (poput Gaude ili Cheddara)
  • 50 g naribanog parmezana

 

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Premažite maslacem posudu za pečenje (cca 20 x 30 cm).
  2. Otopite 3 žlice maslaca u velikoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i dinstajte nekoliko minuta, sve dok ne omekša. Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak i dinstajte još par minuta.
  3. Dodajte brašno i miješajte, a potom ulijte temeljac, mlijeko, posolite i popaprite. Miješajte dok se smjesa ne sjedini i nastavite kuhati. Kad lagano počne krčkati, maknite s vatre.
  4. Krumpir operite, ogulite i narežite na tanke ploške. Posložite red krumpira u posudu za pečenje, a potom prelijte pripremljenim umakom. Pospite sirom i ponovite postupak.
  5. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i pecite 30-ak minuta. Kad se u umaku počnu stvarati mjehurići, maknite foliju i pecite još otprilike pola sata. 

 

Možda vas zanima... Grickalica tjedna: Polpete od krumpira i sira Recepti

 

Poslužite odmah!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.