gastro postao
Voćne juhe kod nas su vrlo skromno zastupljene na meniju, no trešnja je u njima kraljica arome.
Iako se u našim krajevima trešnje koriste uglavnom za kolače, izvrsne su i u umacima za pečenja. Pristaju uz sve vrste pečenog mesa, a od priloga će najbolje "ići" njoki ili kroketi. U Mađarskoj i Francuskoj se prave i juhe od trešanja. Specifičnost mađarske juhe je vino, a francuske krokanti od lješnjaka. U suhim kolačima grožđice možete zamijeniti trešnjama.
Donosimo vam vam recept za mađarsku juhu s trešnjama:
Potrebno vam je;:
- 1 kg trešanja
- 1/2 šalice šećera
- žlica ekstrakta vanilije
- 3-5 klinčića
- žličica cimeta u prahu
- prstohvat soli
- 3 žlice brašna
- 1/2 l slatkog vrhnja
- 2 kriške limuna
Priprema:
- Operite trešnje i ostavite da se cijede. Njihov sok, šećer, vaniliju, vodu, klinčiće i cimet zakuhajte s vodom. Trešnje pomiješajte s brašnom i dodajte. Stavite kriške limuna. Kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri. Dodajte slatko vrhnje i kuhajte još pet minuta.
- Ohladite, izvadite limun i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Ukrasite tučenim šlagom.