Isplati se uložiti malo truda i vremena u pripremu ovog recepta za savršenu trganu svinjetinu!
Trgana svinjetina(odnosno slavni polled pork) je odličan odabir za posebne prilike, kada možeš odvojiti više vremena za pripremu i pečenje. Postupak je vrlo jednostavan, ali velikom komadu mesa zaista treba barem 5 sati kako bi postalo dovoljno mekano za serviranje.
Preporučujemo da se u ovakve projekte upustiš vikendom ili na slobodan dan, kako bi rezultat bio apsolutno savršen. Trgana svinjetina, ili pulled pork, se obično servira u mekanim mliječnim pecivima, uz obilje povrća i umaka, a nerijetko i u tortiljama. Odabir prepuštamo tebi!
Pulled pork
foto: Jenny Goycochea, So Much Food/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Trgana svinjetina (pulled pork)
20 MIN
pripreme
320 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Smeđi šećer
5
žlica
Sol
1
žlica
Mljevena paprika - slatka
1
žlica
Kumin
1
žličica
Papar
1
žličica
Korijander - u prahu
1
žličica
Komorač - sjemenke
0,50
žličica
Kajenska papričica
0,25
žličica
Svinjetina - lopatica
2,50
kg
Kečap
200
g
Melasa
100
g
Jabučni ocat
100
ml
Worcestershire umak
2
žlica
Senf
1
žlica
Ljuti umak
2
žličica
Suncokretovo ulje
1
žlica
Luk
150
g
Bourbon whiskey
250
ml
Povrtni temeljac
125
ml
Postupak
Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva.
Pomiješaj šećer, sol, mljevenu slatku papriku, kumin, papar, korijander, mljevene sjemenke komorača i kajensku papričicu. Začini svinjetinu sa 2 žlice dobivene mješavine začina i rukama dobro utrljaj.
Pomiješaj kečap, melasu, jabučni ocat, worcestershire umak, senf i ljuti umak pa dodaj ostatak začina.
Zagrij ulje u velikoj posudi s debelim dnom koja je prikladna za pečenje u pećnici i ima poklopac. Dodaj svinjetinu i okreći je dok sa svih strana ne poprimi zlatnu boju. Dodaj nasjeckani luk i miješaj, pazeći da ne zagori.
Dodaj burbon i kuhaj dok većina ne ispari, pazeći da meso ne zagori s donje strane.
Dodaj polovicu pripremljene mješavine s kečapom, octom i umacima, podlij temeljcem. Pokrij i stavi u pećnicu na otprilike 4 sata.
Nakon nekoliko sati pečenja na niskoj temperaturi, makni poklopac i provjeri je li meso omekšalo. Vrati u pećnicu i peci bez poklopca još sat vremena.
Nakon što završiš s pečenjem, prebaci komad mesa u zasebnu posudu i rastrgaj ga vilicama. Dodaj polovicu umaka koji je ostao neiskorišten. Dobro promiješaj vilicama pa vrati u posudu i drži još nekoliko minuta na vatri.
Ovo je moment u kojem trebaš isprobati meso i po želji ga dodatno začiniti. Obavezno miješaj, kako ne bi zagorjelo!
Makni meso s vatre i serviraj ga u mekanim pecivima ili tortilji!