Recepti Svinjetina 23. siječnja 2025.

Imamo najbolji recept za slasnu trganu svinjetinu!

Svinjetina
20 MIN
320 MIN
16
JEDNOSTAVNO
pulled pork, trgana svinjetina
Pulled pork sendviči i pivo - savršen par
foto: Jenny Goycochea, So Much Food/Pinterest
Isplati se uložiti malo truda i vremena u pripremu ovog recepta za savršenu trganu svinjetinu!

Trgana svinjetina (odnosno slavni polled pork) je odličan odabir za posebne prilike, kada možeš odvojiti više vremena za pripremu i pečenje. Postupak je vrlo jednostavan, ali velikom komadu mesa zaista treba barem 5 sati kako bi postalo dovoljno mekano za serviranje.

Preporučujemo da se u ovakve projekte upustiš vikendom ili na slobodan dan, kako bi rezultat bio apsolutno savršen. Trgana svinjetina, ili pulled pork, se obično servira u mekanim mliječnim pecivima, uz obilje povrća i umaka, a nerijetko i u tortiljama. Odabir prepuštamo tebi!

trgana svinjetina, pulled pork | Author: Jenny Goycochea, So Much Food/Pinterest Pulled pork foto: Jenny Goycochea, So Much Food/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Trgana svinjetina (pulled pork)
20 MIN
pripreme
320 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Smeđi šećer 5 žlica
  • Sol 1 žlica
  • Mljevena paprika - slatka 1 žlica
  • Kumin 1 žličica
  • Papar 1 žličica
  • Korijander - u prahu 1 žličica
  • Komorač - sjemenke 0,50 žličica
  • Kajenska papričica 0,25 žličica
  • Svinjetina - lopatica 2,50 kg
  • Kečap 200 g
  • Melasa 100 g
  • Jabučni ocat 100 ml
  • Worcestershire umak 2 žlica
  • Senf 1 žlica
  • Ljuti umak 2 žličica
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Luk 150 g
  • Bourbon whiskey 250 ml
  • Povrtni temeljac 125 ml
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva.


  2. Pomiješaj šećer, sol, mljevenu slatku papriku, kumin, papar, korijander, mljevene sjemenke komorača i kajensku papričicu. Začini svinjetinu sa 2 žlice dobivene mješavine začina i rukama dobro utrljaj.


  3. Pomiješaj kečap, melasu, jabučni ocat, worcestershire umak, senf i ljuti umak pa dodaj ostatak začina.


  4. Zagrij ulje u velikoj posudi s debelim dnom koja je prikladna za pečenje u pećnici i ima poklopac. Dodaj svinjetinu i okreći je dok sa svih strana ne poprimi zlatnu boju. Dodaj nasjeckani luk i miješaj, pazeći da ne zagori. 


  5. Dodaj burbon i kuhaj dok većina ne ispari, pazeći da meso ne zagori s donje strane. 


  6. Dodaj polovicu pripremljene mješavine s kečapom, octom i umacima, podlij temeljcem. Pokrij i stavi u pećnicu na otprilike 4 sata. 


  7. Nakon nekoliko sati pečenja na niskoj temperaturi, makni poklopac i provjeri je li meso omekšalo. Vrati u pećnicu i peci bez poklopca još sat vremena. 


  8. Nakon što završiš s pečenjem, prebaci komad mesa u zasebnu posudu i rastrgaj ga vilicama. Dodaj polovicu umaka koji je ostao neiskorišten. Dobro promiješaj vilicama pa vrati u posudu i drži još nekoliko minuta na vatri.


  9. Ovo je moment u kojem trebaš isprobati meso i po želji ga dodatno začiniti. Obavezno miješaj, kako ne bi zagorjelo!


  10. Makni meso s vatre i serviraj ga u mekanim pecivima ili tortilji!


Možda vas zanima... Trgana piletina - zaboravite na klasičnu pripremu, ovo je savršenstvo! Recepti Možda vas zanima... Tacos s trganom svinjetinom i tamnim pivom Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.