Recepti 10. siječnja 2024.

Moraš isprobati ovaj recept za trganu svinjetinu

Pulled pork
Sendvič s trganom svinjetinom foto: Getty Images/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Isplati se uložiti malo truda i vremena u pripremu ovog recepta za savršenu trganu svinjetinu!

Trgana svinjetina je odličan odabir za posebne prilike, kada možeš odvojiti više vremena za pripremu i pečenje. Postupak je vrlo jednostavan, ali velikom komadu mesa zaista treba barem 5 sati kako bi postalo dovoljno mekano za serviranje.

Preporučujemo da se u ovakve projekte upustiš vikendom ili na slobodan dan, kako bi rezultat bio apsolutno savršen.

 

Možda vas zanima... Trgana piletina - zaboravite na klasičnu pripremu, ovo je savršenstvo! Recepti

 

Trgana svinjetina, ili pulled pork, se obično servira u mekanim mliječnim pecivima, a nerijetko i u tortiljama. Odabir prepuštamo tebi!

 | Author: Rachel Bramlett/Unsplash foto: Rachel Bramlett/Unsplash

Trgana svinjetina

Sastojci:

  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica mljevene paprike
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1/2 žličica sjemenki komorača
  • 1/4 žličice kajenskog papra
  • svinjska lopatica (2,5 kg)
  • 200 g domaćeg ketchupa
  • 100 g melase
  • 100 ml jabučnog octa
  • 2 žlice Worcestershire umaka
  • 1 žlica senfa
  • 2 žličice ljutog umaka
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • 1 veliki luk (150 g)
  • 250 ml burbona
  • 120 ml povrtnog temeljca

 

Možda vas zanima... Tacos s trganom svinjetinom i tamnim pivom Kolumne

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva.
  2. Pomiješaj šećer, sol, mljevenu papriku, kumin, papar, korijander, sjemenke komorača i kajensku papriku. Začini svinjetinu s dvije žlice začina i rukama dobro utrljaj.
  3. Pomiješaj ketchup, molasu, jabučni ocat, Worcestershire umak, senf i ljuti umak pa dodaj ostatak začina.
  4. Zagrij ulje u velikoj posudi s debelim dnom koja je prikladna za pečenje u pećnici i ima poklopac. Dodaj svinjetinu i okreći je dok sa svih strana ne poprimi zlatnu boju. Dodaj nasjeckani luk i miješaj, pazeći da ne zagori. 
  5. Doda burbon i kuhaj dok većina ne ispari, pazeći da meso ne zagori s donje strane. 
  6. Dodaj polovicu pripremljene mješavine s ketchupom, octom i umacima, podlij temeljcem. Pokrij i stavi u pećnicu na otprilike 4 sata. 
  7. Nakon nekoliko sati pečenja na niskoj temperaturi, makni poklopac i provjeri je li meso omekšalo. Vrati u pećnicu i peci bez poklopca još sat vremena. 
  8. Nakon što završiš s pečenjem, prebaci komad mesa u zasebnu posudu i rastrgaj ga vilicama. Dodaj polovicu umaka koji je ostao neiskorišten. Dobro promiješaj vilicama pa vrati u posudu i drži još nekoliko minuta na vatri.
  9. Ovo je moment u kojem trebaš isprobati meso i po želji ga dodatno začiniti. Obavezno miješaj, kako ne bi zagorjelo!
  10. Makni meso s vatre i serviraj ga u mekanim pecivima ili tortilji!

 | Author: Getty Images/Unsplash Trgana svinjetina odlična je i u open tacosima foto: Getty Images/Unsplash

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.