gastro postao
Isplati se uložiti malo truda i vremena u pripremu ovog recepta za savršenu trganu svinjetinu!
Trgana svinjetina je odličan odabir za posebne prilike, kada možeš odvojiti više vremena za pripremu i pečenje. Postupak je vrlo jednostavan, ali velikom komadu mesa zaista treba barem 5 sati kako bi postalo dovoljno mekano za serviranje.
Preporučujemo da se u ovakve projekte upustiš vikendom ili na slobodan dan, kako bi rezultat bio apsolutno savršen.
Trgana svinjetina, ili pulled pork, se obično servira u mekanim mliječnim pecivima, a nerijetko i u tortiljama. Odabir prepuštamo tebi!
Trgana svinjetina
Sastojci:
- 5 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica soli
- 1 žlica mljevene paprike
- 1 žličica kumina
- 1 žličica papra
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 1/2 žličica sjemenki komorača
- 1/4 žličice kajenskog papra
- svinjska lopatica (2,5 kg)
- 200 g domaćeg ketchupa
- 100 g melase
- 100 ml jabučnog octa
- 2 žlice Worcestershire umaka
- 1 žlica senfa
- 2 žličice ljutog umaka
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 1 veliki luk (150 g)
- 250 ml burbona
- 120 ml povrtnog temeljca
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva.
- Pomiješaj šećer, sol, mljevenu papriku, kumin, papar, korijander, sjemenke komorača i kajensku papriku. Začini svinjetinu s dvije žlice začina i rukama dobro utrljaj.
- Pomiješaj ketchup, molasu, jabučni ocat, Worcestershire umak, senf i ljuti umak pa dodaj ostatak začina.
- Zagrij ulje u velikoj posudi s debelim dnom koja je prikladna za pečenje u pećnici i ima poklopac. Dodaj svinjetinu i okreći je dok sa svih strana ne poprimi zlatnu boju. Dodaj nasjeckani luk i miješaj, pazeći da ne zagori.
- Doda burbon i kuhaj dok većina ne ispari, pazeći da meso ne zagori s donje strane.
- Dodaj polovicu pripremljene mješavine s ketchupom, octom i umacima, podlij temeljcem. Pokrij i stavi u pećnicu na otprilike 4 sata.
- Nakon nekoliko sati pečenja na niskoj temperaturi, makni poklopac i provjeri je li meso omekšalo. Vrati u pećnicu i peci bez poklopca još sat vremena.
- Nakon što završiš s pečenjem, prebaci komad mesa u zasebnu posudu i rastrgaj ga vilicama. Dodaj polovicu umaka koji je ostao neiskorišten. Dobro promiješaj vilicama pa vrati u posudu i drži još nekoliko minuta na vatri.
- Ovo je moment u kojem trebaš isprobati meso i po želji ga dodatno začiniti. Obavezno miješaj, kako ne bi zagorjelo!
- Makni meso s vatre i serviraj ga u mekanim pecivima ili tortilji!