gastro postao
Razmazite osjetilo okusa i uživajte u morskim delicijama
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 136
Potrebno vam je
- 100 g kozica velika
- 4 kom kapisanta
- 200 g kunjka
- 100 g lignja
- peršin, list
- bosiljak, vezica
- 2 režanj češnjak
- sol
- papar
- 1.50 žlica ulje maslinovo
Priprema
- Škampe očistite tako da ih isperete i odvojite od glava. Repiće očistite. Od glava možete, uz dodatak korjenastog povrća, skuhati riblji temeljac.
- Školjke isperite, očetkajte grubom četkom da skinete alge.
- Pirjajte na maslinovu ulju usitnjeni češnjak. Dodajte školjke. Dobro promiješajte ili poklopite lonac pa protresite. Važno je da zagrijano ulje oblije školjke i potakne ih da se otvore. Kuhajte sve dok se ne otvore.
- Podlijte s malo morske vode ili ribljeg temeljca te kuhajte 10 do 15 minuta.
- Školjke ocijedite šupljom žlicom i spremite na toplo.
- U umak od kuhanja dodajte bosiljak i peršin. Zakuhajte kratko da se malo zgusne, a potom prelijte te vratite u lonac sa školjkama. Kratko kuhajte da se sastojci povežu, a okusi prožmu.
Izvor "S okusom mora i soli", Marin Rendić