Nakon dobre večere, jednostavnost domaćeg moussea oduševit će svakoga. Sviđa nam se što se ovaj mousse od limuna može napraviti dan ili nekoliko dana unaprijed (pa možeš uštedjeti na vremenu), a možeš ga poslužiti sa svježim bobičastim voćem na vrhu ili uz neki omiljeni sezonski kolač.
Za napraviti jednostavan mousse dovoljno je tek nekoliko sastojaka, primjerice, korica i sok jednog svježeg limuna, krem sir ili vrhnje od kokosa, običan jogurt ili dodatno vrhnje od kokosa i zaslađivač po izboru. Možda ti se čini malo, ali nemoj izostaviti koricu limuna. To je ono što mousseu daje klasični okus limuna.
Različite alternative sastojcima za mousse
U zdravijoj varijanti ovaj mousse možeš napraviti bez gustog vrhnja. Također može biti pogodan za keto dijetu i bez šećera ako upotrijebiš eritritol, tekuću steviju ili steviju u prahu ili tvoj omiljeni zaslađivač s malo ugljikohidrata. Isto tako, ako ga više voliš, možeš upotrijebiti punomasno vrhnje od kokosa ili krem sir.
Za veganski mousse od limuna jednostavno upotrijebite svoj omiljeni nemliječni jogurt i veganski krem sir ili opciju s kokosom, a želatinu zamijeni inačicom koja nije životinjskog podrijetla. Recept također može biti bez glutena, bez pečenja i paleo, bez potrebe za korištenjem pećnice ili štednjaka.
Limunov mousse
Sastojci (za 6 osoba):
- 5 listića bijele želatine
- 300 g jogurta
- 100 g kiselog vrhnja
- 50 ml limunova soka
- ½ žličice naribane limunove korice
- 100 ml mlijeka
- 75 g šećera
- 150 ml vrhnja za šlag
- 1 mali ananas
- 10 g maslaca
- 1 žlica meda
- nekoliko trakica limuna
Postupak:
- Namoči želatinu 5 minuta u hladnoj vodi. Stavi u zdjelu jogurt, kiselo vrhnje, limunov sok i koricu te mlijeko i šećer. To sve miješaj dok ne dobiješ glatku masu. Želatinu otopi u maloj posudi na slaboj vatri.
- U tankom mlazu ulij želatinu u smjesu s limunom, dobro promiješaj i stavi u hladnjak. Čim se masa počne želirati, istuci čvrst šlag i umiješaj ga u masu. Napuni desertne posudice i stavi ih u hladnjak da se krema stvrdne.
- Očisti ananas, oguli ga i nareži na tanke kolute. Zagrij maslac u tavici, stavi kolute ananasa, prelij ih medom i na slaboj vatri karameliziraj s obje strane.
- Iskreni mousse iz zdjelica na desertne tanjuriće, ukrasi trakicama limuna i karameliziranim ananasom.