Recepti 18. veljače 2022.

Trikovi uz koje ćeš napraviti savršeni mousse

foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Mousse od čokolade nije teško pripremiti, ali je ipak potrebno obratiti pozornost na ove sitnice

Mousse je jedan od najpoznatijih francuskih deserata koje rado pripremamo tijekom cijele godine. Za pripremu nam je potrebno tek nekoliko osnovnih sastojaka, no postoji mnogo stvari koje mogu poći po krivu. Za mousse je ključno pogoditi pravu strukturu kako ne bi bio previše čvrst poput pudinga ili pak previše tekuć. Također je moguće da se u desertu pojave grudice koje stvaraju neugodnu teksturu ili da se masnoća potpuno odvoji od ostalih sastojaka. Kako bi izbjegla ovakve pogreške, donosimo ti nekoliko korisnih savjeta pomoću kojih ćeš uvijek pripremiti savršeno pjenast mousse od čokolade. 
 

Možda vas zanima... Mousse od tamne čokolade i još dva sastojka Kolumne
 

Koristi kvalitetne sastojke 

Dok za neke recepte ne trebaš uložiti previše novca u najkvalitetnije sastojke, za dobar mousse su ključni. Svaki sastojak ovog deserta pridonosi okusu i ne možemo ga zamaskirati drugim okusima. Vrhnje za šlag treba biti svježe i hladno, tamna čokolada vrhunska, a ako ćeš u mousse dodati voće neka bude svježe, a ne smrznuto.
 

Možda vas zanima... Elegantni mousse od bijele čokolade i bobičastog voća Recepti
 

Priprema je pola posla

Prije nego što se odvažiš pripremiti mousse, dobro se upoznaj s receptom. Pripremi sav potreban pribor i odmjeri sve navedene sastojke. Tako će priprema biti lakša i brža te nećeš morati razmišljati o mjerenju sastojaka tijekom izrade nego se samo fokusirati na to da desert ispadne savršen. 


Lagana krema od limuna Možda vas zanima... Mousse od limuna za osvježavajući završetak obroka Recepti
 

Pripazi kod miksanja šlaga

Dobro izrađen šlag daje mousseu kremastu i punu teksturu. Iako se čini da ne možeš puno pogriješiti kod miksanja vrhnja za šlag, upravo se tu događaju najveće greške. Ako na pakiranju ne piše koliko se treba miksati, budi na oprezu da ne pretjeraš i od vrhnja napraviš maslac. Ako se polako počne odvajati i stvarati grudice, znati češ da si pretjerala s miksanjem. No i za to postoji spas. Jednostavno dodaj još malo hladnog vrhnja u smjesu i pažljivo nastavi miksati dok ne dobiješ savršenu teksturu. Također pripazi da šlag ipak dovoljno dugo miksaš da ne bude skroz tekući. 
 

 | Author: SHUTTERSTOCK Vrhnje za šlag lako može postati maslac ako nisi oprezna foto: SHUTTERSTOCK

Pažljivo pomiješaj sastojke

Šlag se u ostale sastojke treba umiješati što pažljivije i sporije kako bi zadržao karakterističnu pjenastu strukturu. Prejako miješanje istisnut će mjehuriće zraka iz šlaga, a ono što nikako ne bi trebala napraviti je umiješati ga koristeći mikser. Špatula ili velika kuhača najbolji su pribor za umiješati šlag. Zapamti, što više miješaš gotov mousse, to će biti kompaktniji te će izgubiti prozračnost.

Hlađenje je ključno

Mousse se svakako treba 20 do 30 minuta prije posluživanja hladiti u hladnjaku. Ako ćeš pripremati mousse s više slojeva različitih okusa, svaki sloj se treba potpuno ohladiti prije izlijevanja idućeg. Ovaj pjenasti desert u hladnjaku može stajati i nekoliko dana prije posluživanja, a ako pripremiš jednu veliku porciju moussea od kojeg ćeš za svaku osobu odvojiti dio, svakako porciju koju si izvadila u posebnu posudicu dodatno ohladi prije posluživanja. 
 

Možda vas zanima... Trostruko čokoladni mousse - desert kojem ne možete reći NE! Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.