gastro postao
Probaj ovaj osvježavajući desert!
Ovaj limunski mousse bit će odličan završetak svakog obroka, a količinski ti ovaj recept donosi više moussea nego što je to potrebno za dvoje ljudi tako da možeš pozvati i prijatelje da ga probaju ili ga možeš držati u hladnjaku dva do tri dana i uživati u njemu malo duže!
Sastojci:
- 4 jaja srednje veličine (odvoji bjelanjke i žumanjke)
- 250 g šećera
- korica i sok od tri limuna
- 5 žlica hladne vode
- 15 g želatine u prahu
- 300 mL slatkog vrhnja
- ukasi po želji - tosiranim bademima, koricom limuna ili drugim voćem
Priprema:
- Pomoću električnog miksera umuti žumanjke, šećer, limunovu koricu i limunov sok dok se šećer ne otopi i smjesa se malo zgusne. Ako nemaš električni mikser možeš staviti staklenu zdjelu iznad vruće vode i u njoj umutiti spomenute sastojke dok se ne zgusnu. Nakon toga zdjelu makni sa strane i miješaj dok se smjesa ne ohladi.
- U lonac natoči hladnu vodu, dodaj želatinu i stavi ga na laganu vatru. Pričekaj da se želatina otopi i zatim makni lonac s vatre i ostavi da se malo ohladi.
- U zasebnoj zdjeli lagano umuti slatko vrhnje. Umiješaj u njega rastopljenu želatinu i zatim dobivenu smjesu lagano dodaj u smjesu od jaja.
- Umuti bjelanjke u zasebnoj zdjeli električnim mikserom.
- Posudu s žumanjcima stavi unutar veće posude napunjene ledenom vodom. Nježno u nju dodaj smjesu umućenih bjelanjaka uz pomoć metalne žlice. Smjesu miješajte dok se ne počne zgušnjavati, zatim ju prelij u staklenu posudu i stavi u hladnjak na jedan sat ili dok se ne slegne.
- Po vrhu moussea posipaj dodatak po želji - tostirane bademe, limunsku koricu ili voće. U slast!