Ovo nije samo kolač s ekstraktom od kave, na kakve često nailazimo, već slojevita torta s bogatom kremom od sira, mousseom od crne kave i tučenim vrhnjem. Nije ni čudo što je upravo ovo najdraži cheesecake blogerice Pregache.
Druge recepte potražite na blogu Pregacha i pratećem Instagram profilu!
Sastojci za podlogu:
- 400 g mljevenog keksa
- 200 g otopljenog maslaca
- Prstohvat soli
Krema od sira:
- 600 g krem sira
- 150 g šećera
- Prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 200 g kiselog vrhnja
- 3 jaja
- 80 ml vrhnja za šlag
Mousse od kave:
- 1 vrećica želatine
- 3-4 žlice vode
- 200 ml mlijeka
- 2 žličice kave u granulama
- 200 g bijele čokolade
- 300 ml vrhnja za šlag
Priprema podloge:
- Upalite pećnicu na 175 stupnjeva. Mljeveni keks pomiješajte sa malo soli, pa dodajte otopljeni maslac. Pomiješajte žlicom, pa kad više nema suhih dijelova keksa, ubacite u kalup za torte 26cm i rukama, žlicom ili čašom poravnajte. Napravite i ivice po obruču kalupa, što ih više možete izvući. Jer torta ima dosta nadjeva pa da ne bi bježalo kasnije.
- Pecite 10-ak min odnosno dok rubovi ne potamne, pa izvadite i pusute da se ohladi. Kalup izvana obložite folijom sa svih stana, jer je torta peče u vodenoj kupki kad se doda nadjev od sira. Ja to inače radim nakon što se kora ispeče, ali ako se bojite možete i prije kore obložito kalup, pa ne morate čekati dugo hlađenje kore.
Priprema kreme od sira:
- Pećnicu smanjite na 160 stupnjeva i krenite s kremom od sira.
- Za kremu od sira krenite miksati krem sir, jedno 3,4 min. Dodajte šećer i miksajte još minutu, dvije.
- Dodajte sol i ekstrakt i sjednite. Miksajući i dalje, ubacujte jedno po jedno jaje. Svako nek se dobro izradi dok ne ubacite slijedeće. Dodajte vrhnje za šlag (tako tekuće) i na kraju dodajte kiselo vrhnje. Sjedinite sve skupa. Dobit ćete sjajnu, tekuću kremu. Istresite u kalup na pečenu koru od keksa.
- Kalup omotan folijom stavite u tepsiju od pećnice, a u tepsiju ulite par šalica priključale vode.
- Pecite na 160 stupnjeva 45-50 min pa ugasite pećnicu, a kuhačom držite otvorenu pećnicu još 45 min. Tortu izvadite i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu i možete u hladnjak s njom.
Priprema moussea:
- Želatinu pripremite po uputi sa vrećice. Mlijeko sa kavom zagrijte do vrenja, pa u toj mješavini otopite želatinu. Prelijte preko čokolade koju ste otopili na pari i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Vrhnje izradite u lagani šlag, pa na tri puta sjednite sa kremom, lagano, silikonskom špatulom. Krema će biti dosta tekuća, ali polako miješajte dok se šlag ne sjediniti. Mousse izlijte preko ohlađene torte i ostavite da se stisne.
- Moja kora je ovaj put bila dosta niža nego što sam htjela, pa mi nije stala sva krema, samo pola sam istresla, a ostatak u čaše. No, ako ste ju napravili duboku, onda će sve ići. Možete i obložiti acetatnom folijom, pa istresite cijelu, nema veze što će mousse dio biti viši od kore.
Na kraju izradite 150-200 ml vrhnja za šlag s par žlica skuhane kave. Ukrasite tortu šlagom i pospite s malo kakaa.