Recepti 30. studenoga 2022.

Mousse od limuna je savršeno osvježenje, čak i kad je hladno

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Možda je hladno, možda nisu neki vrući dani da ti treba osvježenje u smislu rashlađivanja, ali ako voliš limun – ovo je slastica za tebe, čak i zimi.

Kad kažeš mousse, prvo ti padne na pamet onaj od čokolade. Puno, fine, slasne, pjenaste čokolade. No, tko kaže da je to jedina opcija u ove hladne dane? Nama je danas baš pao na pamet mouse od limuna! Jer – zašto ne? Svježi limuni koji nam još uvijek pristižu s juga nešto su što kroz godinu tako često priželjkujemo. Pa zašto ih onda sad ne iskoristiti na sve moguće načine?

Mousse od limuna jedna je od najboljih slastica koju možeš poželjeti. Naravno, ako voliš takvu vrstu deserta. Mi ćemo ti reći da je ovo čisto savršenstvo, čisto limunsko savršenstvo. Među svim onim čokoladnim i (pre)slatkim slasticama koje nas očekuju u ovo blagdansko doba, čini nam se da bi ovo limunsko osvježenje vrlo dobro došlo.

Možda vas zanima... Čokoladna krema od 4 sastojka - spas za lijena popodneva Recepti

Možeš ga staviti u malene čašice, kao one iz kojih se pije rakija, pa ih servirati nasred stola, zajedno s ostalim kolačićima. Ili ga možeš napraviti i sve sačuvati za sebe. Ovaj mousse od limuna može se napraviti od samo tri sastojka. No, jedan od tih sastojaka je – krema od limuna.

Dok ju je izvan Hrvatske puno lakše nabaviti, kod nas je još uvijek nije dovoljno lako pronaći je. Može se, ali ne u svakoj trgovini. Morat ćeš je, stoga, napraviti kod kuće. I to ovako:

Krema od limuna

 | Author: Freepik foto: Freepik

Sastojci: 

  • 1 šalica + 2 žlice šećera
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • Prstohvat soli
  • 1 šalica svježeg soka od limuna (cca 5 limuna)
  • 3 velika jaja
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žličica ribane limunove korice

Priprema:

  1. Pomiješaj šećer, kukuruzni škrob i sol u srednje velikoj tavi; promiješaj pjenjačom. Umiješaj limunov sok i jaja.
  2. Pusti da zavri na srednjoj vatri uz stalno miješanje pjenjačom.
  3. Smanji vatru; kuhaj minutu ili dok se ne zgusne, neprestano miješajući.
  4. Makni s vatre. Dodaj maslac i limunovu koricu. Lagano miješaj dok se maslac ne rastopi. Žlicom stavljaj smjesu u zdjelu, pa pusti da se ohladi.
  5. Pokrij i stavi u hladnjak na najmanje 6 sati ili preko noći. Lemon curd, odnosno krema od limuna, će se zgusnuti dok se hladi.

Dakle, kremu od limuna ćeš napraviti dan ranije, pa ćeš na dan kad trebaš napraviti mousse od limuna – uistinu ga napraviti od tri sastojka. A svaki se trud za ovo pjenušavo savršenstvo isplati.

Mousse od limuna

Sastojci:

  • 1 šalica / 240 ml vrhnja za šlag
  • ¼ šalice šećera
  • 1 šalica kreme od limuna / lemon curda
  • Keksi ili neko bobičasto voće za ukras – opcionalno

Priprema:

  1. Ohladi veliku zdjelu za miješanje i miješalice za mikser u hladnjaku oko 15 minuta. Izvadi iz hladnjaka i u ohlađenu zdjelu ulij vrhnje za šlag. Tuci velikom brzinom jednu minutu. Dodaj šećer i nastavi miksati velikom brzinom dok se ne počnu stvarati vrhovi.
  2. Nježno umiješaj kremu od limuna, u tri dijela, dok se sve dobro ne izmiješa.
  3. Žlicom stavljaj u pojedinačne posude za posluživanje.
  4. Po želji svaku porciju ukrasi bobičastim voćem i keksom.
Možda vas zanima... Brzi desert iz čaše: Mousse od višanja i slatkog vrhnja Recepti Možda vas zanima... Troslojna mousse torta za najveće ljubitelje čokolade Recepti Možda vas zanima... Trikovi uz koje ćeš napraviti savršeni mousse Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.