gastro postao
Ima nešto zavodljivo u tim desertima iz čaše, zar ne? A bome, ima puno toga zavodljivog i u spoju kiselkastih višanja i slatkog vrhnja – stvaraju savršenu 'melodiju' za naša nepca i krijepe (i tijelo i dušu) u toplim ljetnim danima
Sastojci za 4 osobe:
- 400 g višanja
- 6 žlica šećera
- 8 listića želatine
- ½ mahune vanilije (sjemenke)
- 250 ml mlijeka
- 2 jaja
- 200 g slatkog vrhnja
Priprema:
- Oprane višnje očisti od koštica i usitni u mikseru sa 2 žlice šećera. Po želji ih protisni kroz gusto sito da dobiješ sasvim glatku kašicu.
- Namoči želatinu u hladnu vodu da omekša. Dotle zakuhaj mlijeko sa sjemenkama vanilije, a u drugoj zdjeli nad parom pjenasto stuci jaja s preostale 4 žlice šećera.
- U jaja polagano dolij vruće mlijeko i dalje miksajući dok ne dobiješ gustu kremu. Potom je makni sa štednjaka i u nju, uz miješanje, otopi iscijeđenu želatinu.
- Premjesti zdjelu s kremom na veću zdjelu s vodom i ledom te tuci smjesu sve dok se ne ohladi. Umiješaj izmiksane višnje i stavi kremu u hladnjak, a čim se počne želirati, primiješaj i tučeno slatko vrhnje. Razdijeli pjenicu u zdjelice te je prije posluživanja ostavi 2-3 sata u hladnjaku.