gastro postao
Donosimo ti super jednostavni recept za pečenu tikvu sa sirom. Nakon što ga probaš, ovom receptu uvijek ćeš se vraćati
Znaš li koja je ludo dobro kombinacija? Butternut tikva i sir. Slanost tikve + kremasti sir = Savršeno povrće.
Odmori se malo od krumpira i umjesto toga napravi ovu ljuto-sirno kremastu tikvu. Uz ovo jelo možeš poslužiti sezonsku salatu.
Sastojci:
- 1 žlica maslaca, omekšalog
- 1 žličica češnjaka u prahu
- prstohvat kajenskog papra
- 1 1/4 šalica vrhnja za kuhanje
- 1 1/2 velike butternut tikve (oko 4 kilograma), oguljene i tanko narezane
- sol
- Svježe mljeveni crni papar
- 1/2 šalica parmezana
- 1 1/2 žličice kadulje, suhe
- 1 šalica naribanog cheddara
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.
- Posudu za pečenje premazati maslacem.
- U srednje velikoj zdjeli pomiješati češnjak u prahu i kajenski papar s vrhnjem za kuhanje.
- Polovicu narezane tikve posložiti u posudu za pečenje tako da se malo preklapaju. Začiniti solju i paprom.
- Posuti 1/4 šalice parmezana i 3/4 žličice mljevene kadulje.
- Poslagati ostatak tikve i opet začiniti solju i paprom.
- Smjesu vrhnja preliti preko tikve i posuti preostalom kaduljom.
- Pokriti folijom i peći dok tikva ne omekša, oko 55 minuta.
- Maknuti foliju i posuti sirom i ostatkom parmezana.
- Vratiti u pećnicu i peći dok se sir ne otopi, a vrhovi postanu zlatno-smeđi, od 6 do 10 minuta.
Dobar tek!